DISTRIBUIȚI
AP

Franţa, Germania şi Marea Britanie şi-au exprimat miercuri ”marea îngrijorare” faţă de voinţa afişată de către Iran de a îmbogăţi uraniu la un nivel de 60% la instalaţa nucleară subterană de la Natanz, relatează Reuters, scrie news.ro .   

”Noi, guvernele Franţei, Germaniei şi Regatului Unit (E3) am luat notă cu o mare îngrijorare de anunţul Iranului la (Agenţia Europeană a Energiei Atomice) AIEA, la 13 aprilie, a lansării îmbogăţirii uraniului la (un nivel de) 60%, prin folosirea unor centrifuge avansate”, anunţă într-un comunicat cele trei state europene semnatare ale Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.


Citește și : Pfizer-BioNTech trimite încă 50 milioane de vaccinuri în UE

Parisul Londra şi Berlinul deplâng un anunţ ”deosebit de regretabil în timp ce toţi participanţii la JCPoA (acronomul englez al acordului nuclear) şi Statele Unite au început negocieri substanţiale cu obiectivul de a ajunge rapid la o soluţie diplomatică în vederea revitalizării şi restaurării JCPoA”.

Iranul, care a informatAIEA cu privire la decizia sa de a îmbogăţi uraniu la nivelul de 60%, urmează să pună în funcţiune aproximativ 1.000 de centrifuge avansate în intalaţia nucleară de la Natanz.

La instalaţia de la Natanz a avut loc în weekend o pană electrică suspectă, catalogată de către Teheran drept ”terorism nuclear” şi atribuită Israelului.

Citește și : Certificatul de vaccinare NU va fi un paşaport care să garanteze mobilitatea în UE