DISTRIBUIȚI
ABC

Franța, Germania și Marea Britanie au conceput un mecanism financiar alternativ cu Iranul pentru a evita sancţiunile impuse de SUA, deși diplomații au recunoscut că este puțin probabil să obțină mari tranzacții comerciale, Teheranul anunțând că acordul nuclear trebuie menținut, relataeză Reuters, potrivit mediafax.

Principalii aliații europeni ai Washingtonului s-au upus deciziei de anul trecut a președintelui Donald Trump de a părăsi Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în 2015, sub care sancțiunile internaționale au fost ridicate în urma acceptului Teheranului de a-și reduce capabilitățile nucleare.


Citește și : Frigul năprasnic a omorât cel puţin 29 de copii din Siria

Iranul a amenințat cu retragerea din acord dacă marile puteri europene nu-i vor permite să beneficieze de avantaje economice. Europenii au promis că vor ajuta companiile să facă afaceri cu Iranul atâta timp cât sunt respectați termenii acordului.

Noul mecanuism comercial european a fost conceput ca o modalitate de a contribui la combinarea exporturilor de petrol și gaze iraniene cu achizițiile de bunuri din UE. Cu toate acestea, aceste ambiții par să fi fost atenuate, diplomații spunând că ar putea fi folosit în mod realist doar pentru comerțul la scară mai mică permis de administrația Trump, de exemplu ajutoare umanitare sau produse alimentare.

„Nu va schimba lucrurile în mod dramatic, dar este un mesaj politic important pentru Iran de a arăta că suntem hotărâți să salvăm JCPOA (acordul cu Iran) și, de asemenea, Statele Unite să demonstreze că ne apăram interesele în ciuda sancțiunilor extrateritoriale” a declarat un diplomat european.

Acordul nuclear cu Iranul poate fi discutat în timpul vizitei cancelarului Angela Merkel din Japonia de săptămâna viitoare, dar alte state nu doresc să se alăture mecanismului european de a facilita înființarea unui acord ecomomic alternativ cu Iranul, a declarat joi un oficial de rang înalt al guvernului german

Casa Albă a transmis Uniunii Europene că implementarea planului de creare a sistemului alternativ de plăţi pentru evitarea sancţiunilor impuse Iranului riscă să atragă amenzi şi alte tipuri de penalităţi din partea Statelor Unite, afirmă surse citate de agenţia AP.

Citește și : CoE recomandă Germaniei să protejeze limbile minorătăţilor

„Alegerea este între a face afaceri cu Iranul ori cu Statele Unite. Sper că aliaţii noştri europeni vor face o alegere inteligentă”, a declarat senatorul republican Tom Cotton.

Washingtonul se teme că, pe termen lung, sistemul alternativ de plăţi ar putea intra în concurenţă cu actuala reţea internaţională de transferuri bancare – SWIFT. În plus, Statele Unite sunt preocupate că alte ţări ar putea utiliza sistemul european pentru evitarea sancţiunilor americane.