DISTRIBUIȚI
Reuters

Franţa şi-a exprimat marţi ‘profunda îngrijorare’ după realegerea contestată a preşedintelui venezuelean, Nicolas Maduro, estimând acest scrutin ca fiind ‘nereprezentativ’ şi susceptibil să agraveze ‘extrem de grava criză economică şi socială’ care afectează această ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

Scrutinul ‘nu poate fi considerat reprezentativ din cauza piedicilor puse în faţa participării mai multor partide şi lideri ai opoziţiei (…), precum şi a lipsei de independenţă a judecătorului electoral şi numeroaselor nereguli denunţate de mai mulţi candidaţi’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe, Agnes von der Muhll.


Citește și : Procurorii germani pregătesc cererea privind extrădarea lui Carles Puigdemont în Spania

‘Rata de participare istoric de scăzută confirmă că majoritatea venezuelenilor nu îl consideră (scrutinul) nici legitim, nici credibil’, a adăugat ea într-un comunicat.

În urma acestui vot boicotat de opoziţie, care a denunţat o ‘farsă’, Maduro a obţinut 68% din voturi comparativ cu 21,2% obţinute de principalul său adversar Henri Falcon. Acesta din urmă a denunţat un scrutin ‘fără legitimitate’ şi a cerut organizarea de noi alegeri până la sfârşitul anului.

‘Acest scrutin nu facilitează soluţionarea extrem de gravei crize economice şi sociale care a lovit ţara’, a estimat Ministerul de Externe francez, făcând apel la ‘o soluţionare politică şi paşnică a crizei, cu respectarea Constituţiei venezuelene’.

Nicolas Maduro a ajuns preşedinte în 2013, fără a fi ales, după moartea predecesorului său, Hugo Chavez, şi se proclamă continuator al doctrinei socialist-populiste cunoscute sub numele de „chavism”. A fost ales printr-un scrutin extraordinar în 2015, iar în urma alegerilor de duminică, va dispune de un nou mandat prezidenţial, de data aceasta de 6 ani, începând din ianuarie 2019.

Citește și : Alegerile europarlamentare vor avea loc în perioada 23-26 mai 2019