DISTRIBUIȚI
REUTERS

Un anchetator al ONU a criticat luni Franţa pentru posibilul său rol în transferul a şapte suspecţi jihadişti din Siria în Irak, dar Parisul a respins preocupările ei drept speculaţii, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Investigatorul ONU pentru execuţii extrajudiciare Agnes Callamard (foto) a declarat că şapte cetăţeni francezi au fost arestaţi de forţele kurde şi trimişi în Irak în februarie „în urma unei presupuse cereri a guvernului francez sau cu posibila sa implicare”.


Citeşte şi: Un polițist rus lovește cu cruzime o protestatară deja reținută (VIDEO). Imaginile i-au determinat pe superiori să deschidă o anchetă!

După ce ar fi fost torturaţi în Irak, ei îşi aşteaptă acum execuţia pentru acuzaţii de terorism, a precizat Callamard într-un comunicat, cerând Franţei să insiste pentru întoarcerea lor în ţară, unde să fie supuşi unui proces corect.

„Sunt deranjată în mod special de alegaţiile că Franţa ar fi putut să aibă un rol în acest transfer, date fiind riscurile implicate de tortură şi proces incorect, precum şi de probabilitatea de a primi pedeapsa cu moartea”, a mai precizat Agnes Callamard.

Franţa, care se opune pedepsei cu moartea, a declarat că investigatorul ONU nu a luat legătura cu autorităţile francez, aşa cum este regula. Alegaţiile „nu se susţin, sunt pure speculaţii şi sunt numai ale ei”, a precizat Ministerul de Externe francez.

Ministerul a reiterat poziţia guvernului potrivit căreia cetăţenii care s-au alăturat grupării Stat Islamic (SI), care a operat în Siria şi Irak, ar trebui să fie judecaţi în apropierea locului în care crimele au fost comise.

Citeşte şi: Majoritatea britanicilor vor un Brexit ‘prin orice mijloace’ (sondaj)

„Autorităţile irakiene ştiu că Franţa este împotriva pedepsei cu moartea, oriunde şi în orice circumstanţe, şi a cerut ca sentinţele să nu fie executate”, a mai precizat MAE francez.

În total, 11 suspecţi jihadişti francezi au fost condamnaţi la moarte în Irak.

Bagdadul derulează în prezent mii de procese în care sunt judecaţi combatanţi ai SI, printre care şi sute de străini, dintre care mulţi au fost arestaţi când autointitulatul califat s-a prăbuşit.