DISTRIBUIȚI
Greenpeace USA
Greenpeace together with the #breakfreefromplastic coalition conduct a beach cleanup activity and brand audit on Freedom Island, Parañaque City, Metro Manila, Philippines. The activity aims to name the brands most responsible for the plastic pollution happening in our oceans. A banner reads "Polluted by Single-use Plastic".Freedom island is an ecotourism area which contains a mangrove forest and swamps providing a habitat for many migratory bird species from different countries such as China, Japan and Siberia.

Franţa este ţara din spaţiul mediteranean care produce cea mai mare cantitate de deşeuri plastice, din care peste 10.000 de tone ajung în această mare semi-închisă, potrivit unui raport publicat vineri de World Wide Fund for Nature (WWF), citat de AFP, potrivit agerpres.

Franţa a produs 4,5 milioane de tone de deşeuri plastice în 2016, adică 66,6 kilograme per persoană, conform acestui raport ce a fost publicat cu o zi înainte de Ziua Oceanului Planetar, celebrată anual pe 8 iunie. Deşi 98% din total (4,4 milioane de tone) au fost colectate, doar 22% au fost reciclate.


Citeşte şi: Theresa May îşi depune demisia oficială

Restul rămas de 2% de deşeuri plastice generează „scurgerea a 80.000 de tone de plastic în natură”, din care „11.200 de tone pătrund în Mediterana”, au calculat specialiştii de la WWF.

Potrivit WWF, pescuitul, acvacultura şi transportul maritim se află la originea a 9% din această poluare. „Cuştile de crabi, plasele pentru scoici şi containerele se află printre deşeurile captate”, a precizat acest ONG care militează pentru conservarea mediului.

Fluviile transportă 12% dintre deşeurile plastice descoperite în mare. Activităţile costiere reprezintă segmentul principal al poluării (79% – reprezentând 8.800 de tone) în Mediterana, provenind din Franţa, „în principal din cauza unei proaste gestiuni a deşeurilor şi a impactului generat de activităţile turistice şi de divertisment”.

Concentraţia de deşeuri plastice este deosebit de mare în apropiere de Marsilia, Nisa şi Corsica, fapt care se explică parţial prin „turism şi activităţile de divertisment”.

Citeşte şi: Canada anunţă când vor începe audierile în procesul de extrădare al directoarei de la Huawei

Un alt factor, sistemul de reciclare a deşeurilor, este mai puţin performant în departamentele mediteraneene ale Franţei. „Rata de producere a deşeurilor este deosebit de ridicată în anumite zone”, precum Marsilia şi Corsica, unde există gropi de gunoi în aer liber, a precizat WWF.

Poluarea cu plastic, pe lângă impactul negativ asupra florei şi faunei, are şi un cost important, avertizează aceeaşi asociaţie: impactul pentru pescuit este estimat la 12 milioane de euro (deşeuri plastice prinse în motoarele bărcilor sau plasele pescarilor), la 21 de milioane de euro pentru comerţul maritim (folii din plastic rămase blocate între paletele elicelor, coliziuni etc.) şi la 40 de milioane de euro pentru turism. Costul operaţiunilor de curăţare a regiunilor costiere a fost estimat la 3 milioane de euro.

WWF a îndemnat Franţa „să facă un pas mai departe” după interzicerea plasticului de unică folosinţă şi a criticat „măsurile prea limitate luate pentru a reduce producţia şi folosirea plasticului”.