DISTRIBUIȚI
YouTube

Adolescentul filmat ameninţându-şi profesoara cu o armă falsă într-un liceu de la Créteil (Val-de-Marne), la periferia de sud a Parisului, a fost inculpat duminică seara cu privire la ”violenţe agravate”, a anuţat parchetul, relatează AFP, scrie News.ro .

Înregistrarea, filmată joi şi apoi difuzată pe reţele de socializare, a provocat în weekend indignare până la vârful statului şi i-a determinat pe miniştrii Educaţiei şi Internelor să anunţe un ”plan de acţiuni”.


Citește și : Cazul Khashoggi: 25 de martori au fost convocaţi de procurori (presa turcă)

În ea apare un adolescent, în picioare, într-o sală de clasă, ameninţându-şi profesoara de biotehnologie cu o armă de mână – care s-a dovedit a fi un pistol cu bile – şi cerându-i să-l pună ”prezent” şi nu ”absent” pe foaia de prezenţă.

Elevul, care s-a dus la comisariat vineri, împreună cu tatăl său, a fost prezentat duminică în faţa unui judecător pentru copii, care l-a inculpat cu privire la ”violenţe ce au antrenat o incapacitate temporară de muncă de opt zile”, a anunţat Parchetul din Créteil.

Aceste violenţe sunt agravate de folosirea unei arme, prin faptul că ele au vizat un profesor şi au avut loc într-o instituţie şcolară.

Adolescentul, care împlineşte vârsta de 16 ani luna viitoare, a fost eliberat, însă are de respectat măsuri provizorii până la o nouă înfăţişare în faţa unui judecător de copii, şi anume i s-a interzis să intre în contact cu profesoara sa, nu mai poate locui în Val-de-Marne, însă este necesar să-şi continue studiile. O măsură de evaluare educativă a fost dispusă, potrivit aceleiaşi surse.

Proceduri au fost angajate, de asemena, împotriva persoanei care a filmat şi difuzat imaginile, ale căror autor nu a fost identificat până duminică seara, a precizat parchetul.

Ministrul Educaţiei Jean-Michel Blanquer şi Christophe Castaner, care tocmai a fost numit la Beauvau cu ambiţia afişată a unei politici de fermitate, au anunţat reuninea unui ”comitet strategic”, săptămâna viitoare, în vederea unui ”plan ambiţios de acţiuni” contra violenţelor ce vizează cadrele didactice.

Citește și : SUA se retrag din INF: Kremlinul anunţă că vrea răspunsuri de la Washington

Într-un comunicat comun, cei doi miniştrii, care au reacţionat deja sâmbătă, au condamnat atât ”ameninţările şi afronturile” suferite de profesoară, cât şi difuzarea înregistrării video, în care faţa profesoarei nu este cenzurată.

Preşedintele Emmanuel Macron le-a cerut sâmbătă seara celor doi miniştri să ia toate măsurile pentru ca acest tip de incident să nu se mai repete, catalogând drept ”inacceptabil” ca un profesor să fie ameninţat.