DISTRIBUIȚI
ZetaBoards

Mai multe asociaţii pentru apărarea drepturilor omului au denunţat luni ceea ce consideră a fi voinţa autorităţilor franceze de a lansa un „control generalizat al persoanelor străine” cu scopul de a „le identifica şi de a le examina forţat dreptul de şedere în Franţa”, transmite luni AFP.

Reacţia lor vine după ce guvernul a decis efectuarea unui recensământ în centrele de primire de urgenţă menit să-i „reorienteze” pe ocupanţii acestora în funcţie de situaţie – refugiaţi, solicitanţi de azil respinşi etc, conform agerpres .


Avocatul francez al poporului Jacques Toubon a recunoscut, citat de postul France Inter, că situaţia este „dificilă” şi a evocat riscul de „triere” în centrele pentru refugiaţi.

Citește și : Un pont de la americani despre un atac planificat la Sankt Petersburg a ajutat la salvarea multor vieţi (Dmitri Peskov)

„Refuzăm să facem triajul”, a avertizat recent Florent Guegen, directorul Federaţiei actorilor solidarităţii. „Dacă centrele devin capcane pentru migranţi, o serie de asociaţii se vor retrage, şi nici refugiaţii nu vor mai merge” în aceste centre, a pronosticat acesta.

Ministrul francez de interne Gerard Collomb a făcut cunoscut luni că Franţa a înregistrat, în 2016, 85.000 de solicitări de azi, dintre care 36.000 au fost acceptate, iar în primele 11 luni ale lui 2017 numărul expulzărilor de străini fără acte a crescut cu 14%.

Într-o circulară la finele lui noiembrie, Ministrul Collomb a subliniat că „lupta împotriva imigraţiei ilegale este o prioritate pentru guvern” şi se lucrează la un proiect de lege pentru a răspunde „nevoii de fermitate şi eficacitate”, aminteşte France Presse.

„Republica Franceză a fost fondată pe o tradiţie de primire şi azil faţă de care sunt profund ataşat”, a reafirmat de curând preşedintele Emmanuel Macron, care a adăugat însă că doreşte ca persoanele „care nu au permis de şedere să fie expulzate”.

În acest context, Alexandra Schwartzbrod, editorialistă a ziarului de stânga Liberation, a deplâns faptul că „patria drepturilor omului nu se mai gândeşte decât să-şi închidă frontierele şi să expulzeze în masă”, a mai consemnat AFP.