DISTRIBUIȚI
REUTERS

Autorităţile franceze au descurajat folosirea măştilor confecţionate în casă, precum şi cele care nu garantează o filtrare de peste 90 %, ca urmare a apariţiei noilor variante ale coronavirusului, relatează EFE, potrivit agerpres.  

Ministrul francez al sănătăţii, Olivier Veran, a justificat marţi decizia Înaltului Consiliu al Sănătăţii, o instanţă cu ordin tehnic, potrivit căreia asftel de măşti nu oferă o protecţie suficientă în faţa nivelurilor înalte de contagiere prezentate de aceste tulpini, precum cea detectată în Marea Britanie.


Citește și : Eurodeputaţii cer transparenţă totală pentru contractele şi distribuirea vaccinurilor anti-COVID

Într-un interviu acordat postului France Inter, ministrul a explicat că aceste măşti nu oferă garanţii în faţa acestei ameninţări, precum cele confecţionate artizanal sau cele fabricate din material de categoria 2, cu filtrare de doar 70% pentru particule de 0,03 microni.

Se recomandă în continuare măştile chirugicale, precum şi cele textile de categoria 1, care oferă o filtrare de peste 90 %.

Potrivit ministrului Veran, pe baza testelor PCR realizate în Franţa, tulpina dezvoltată în Marea Britanie reprezintă aproximativ 1,4 % din cazurile confirmate: între 200 şi 300 din cazurile zilnice şi aproximativ 2.000 din totalul înregistrat în prezent în ţară.

Dincolo însă de aceste cifre relativ scăzute, ministrul a avertizat că este vorba de o variantă „foarte agresivă şi contagioasă”, cum s-a văzut la o reşedinţă pentru vârstnici din regiunea pariziană unde au fost contagiate 36 de persoane cu această nouă variantă.

El nu a exclus posibilitatea unui nou lockdown pe viitor – ar fi al treilea în Franţa – deşi deocamdată s-a optat pentru înăsprirea interdicţiei de circulaţie nocturnă, care a fost stabilită de sâmbătă în întreaga ţară începând cu ora 18.00 , în loc de ora 20:000.

În faţa criticilor primăriilor care se plâng de faptul că dozele de vaccin nu ajung la populaţie, ministrul sănătăţii a declarat că la sfârşitul săptămânii vor fi publicate dozele disponibile pentru fiecare centru de vaccinare.

Cu privire la campania de vaccinare, el a reafirmat obiectivul ca până la sfârşitul lunii februarie să se vaccineze 2,4 milioane de persoane”, al căror număr după autorizarea noilor vaccinuri va creşte la 4 milioane.

Citește și : Eurodeputaţii cer transparenţă totală pentru contractele şi distribuirea vaccinurilor anti-COVID

Olivier Veran a confirmat că se poartă negocieri cu trei companii de farmaceutice pentru fabricarea dozelor de vaccin provenite de la alte companii care au obţinut deja dreptul de comercializare.

În ce priveşte posibilitatea „unui paşaport de vaccinare” care să permită celor care s-au imunizat să călătorească, Veran a declarat că discuţia „este prematură”, având în vedere procentul de populaţie care a putut avea acces la vaccin.

Este însă o chestiune a cărei abordare este necesară, a precizat ministrul sănătăţii. Dacă se demonstrează că vaccinurile reduc riscul de contagiere „această dezbatere va fi necesară”, a încheiat el.