DISTRIBUIȚI
rfi.fr

Criza generată de parteneriatul de securitate semnat de Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS) reflectă lipsa dialogului politic în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, afirmă ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, conform cotidianului Le Figaro, informează mediafax.

„Atitudinea SUA faţă de programul de submarine reprezintă o nouă dovadă asupra constatării pe care noi am făcut-o de câteva luni: astăzi, dialogul politic este inexistent în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, a afirmat Florence Parly în cadrul unei sesiuni a Senatului, denunţând din nou şi „retragerea bruscă din Afganistan, efectuată în mod necoordonat”.


Citește și : Emiratele Arabe Unite relaxează restricţiile privind obligativitatea măştii

„Nu cred că soluţia este să închidem uşa în cadrul NATO. Raţiunea NATO nu este confruntarea cu China, este securitatea transatlantică. Iar revizuirea concepţiei strategice a Alianţei ne va permite să clarificăm acest lucru şi să o facem în mod coerent cu direcţia strategică europeană, pentru consolidarea Europei apărării. A fi aliat nu înseamnă a fi ostatic intereselor altuia”, a subliniat Florence Parly.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va discuta miercuri, prin telefon, cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, pe tema crizei apărute din cauza parteneriatului de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS). „Discuţia va avea loc la iniţiativa preşedintelui SUA. Conversaţia are rolul de a clarifica modul în care a fost făcut anunţul parteneriatului şi condiţiile reimplicării active a SUA în relaţia cu aliaţii. Aşteptăm din partea aliaţilor noştri să recunoască faptul că schimburile de informaţii şi consultările nu au avut loc aşa cum ar fi trebuit, astfel că a apărut o problemă de încredere (…)”, a declarat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Paris.

Citește și : Chinezii trimit o femeie să lucreze la staţia lor spaţială