DISTRIBUIȚI
KGMA

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat miercuri că războiul verbal dintre Donald Trump şi Coreea de Nord nu este probabil cea mai bună metodă de abordare a crizei nucleare şi i-a cerut preşedintelui SUA să-şi concentreze atenţia pe creşterea presiunii diplomatice asupra Phenianului, informează Reuters, conform agerpres.

Declaraţiile belicoase ale lui Trump şi ale liderului nord-coreean Kim Jong-un din ultimele săptămâni au creat temeri că un calcul greşit ar putea conduce la acţiuni cu efecte de neprevăzut, în special după ce Phenianul a efectuat cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear al său pe 3 septembrie.


„Metoda lui Trump nu este poate cea mai bună, dar în acelaşi timp nu ar trebui să amestecăm responsabilităţile”, a declarat Jean-Yves Le Drian la BFM TV. „Ţara ce încalcă acordurile internaţionale nucleare este Coreea de Nord. Preşedintele Trump reacţionează cu forţă la acest lucru, dar fără îndoială că există o cale de a acţiona în mod diferit prin presiuni şi sancţiuni”, a adăugat el.

Citeşte şi: Şeful Pentagonului şi cel al NATO, vizaţi de un atac cu obuze pe aeroportul din Kabul

Ministrul de externe nord-coreean Ri Yong Ho l-a acuzat luni pe Trump că a declarat război Coreii de Nord şi a ameninţat că Phenianul va doborî avioanele americane care zboară în apropierea Peninsulei Coreea după ce bombardiere americane au zburat aproape de peninsulă sâmbăta trecută.

Le Drian a reiterat că este nevoie de o presiune maximă pentru a aduce înapoi Phenianul la masa negocierilor, dar a avertizat că există riscul unei escaladări armate accidentale.

„Lumea trăieşte într-o perioadă periculoasă”, a spus el. „Pentru moment, suntem la o escaladare verbală, dar ar putea avea loc un incident. Trebuie să evităm incidentele”, a insistat el.