DISTRIBUIȚI
afp

Franţa a ”condamnat” vineri un tir de testare cu o rachetă hipersonică anunţat în ajun de către Coreea de Nord, cerând regimului de la Phenian ”să pună capăt programelor de arme de distrugere în masă”, relatează AFP, potrivit agerpres

”Franţa condamnă tirul cu o rachetă prezentat de Coreea de Nord ca fiind hipersonică şi care a avut loc la 5 ianuarie 2022, prin încălcarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe francez.


Citește și : Amenzi usturătoare pentru italienii care nu respectă noile măsuri antiepidemice

Franţa ”face apel la Coreea de Nord să pună capăt programelor sale de arme de distrugere în masă şi de vectori care constituie ameninţări la adresa păcii şi securităţii regionale şi internaţionale”.

Potrivit agenţiei de presă oficiale nord-coreene KCNA, Coreea de Nord a efectuat miercuri un tir de testare cu o rachetă hipersonică, o rachetă mai rapidă şi mai manevrabilă decât o rachetă standard, ceea ce face mai dificilă interceptarea pentru sistemele de apărare.

În comunicatul său de presă, Parisul ”subliniază hotărârea sa de a continua, împreună cu partenerii săi, obiectivul denuclearizării complete, verificabile şi ireversibile a Coreei de Nord şi de a încuraja dialogul între toate părţile, în special între Nord şi Sud, în vederea unei diminuări a tensiunilor regionale”.

Citește și : ‘Oricare ar fi soluţia privind Ucraina, ea trebuie să nu ocolească Europa’

Este a doua oară când Coreea de Nord anunţă un tir cu rachetă hipersonică, o armă sofisticată care atestă progresele industriei de apărare nord-coreene, notează AFP. Phenianul susţine că are nevoie de arsenalul său pentru a se apăra de o eventuală invazie americană.