DISTRIBUIȚI

Franţa a cerut Serbiei şi Kosovo, „şi în special, Kosovo”, să accepte propunerea UE de a-şi reglementa disputa referitoare la plăcuţele de înmatriculare după eşecul discuţiilor, imputat de Bruxelles Pristinei, potrivit France Presse, scrie agerpres

Franţa „cere celor două părţi, şi în special Kosovo, să accepte propunerea de compromis formulată de Uniunea Europeană”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez de Externe într-un comunicat.


Citește și: Coreea de Nord regretă ‘atitudinea deplorabilă’ a şefului ONU după tirul unei rachete balistice

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Albin Kurti nu au reuşit să ajungă la un acord luni la Bruxelles pentru a soluţiona diferendul cu privire la plăcuţele de înmatriculare care înveninează relaţiile bilaterale.

Serbia acceptase propunerile europene, contrar părţii kosovare, a subliniat Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE.

Această întâlnire intervine într-un context de tensiuni în creştere între Serbia şi fosta sa provincie cu populaţie majoritar albaneză, spre marea nemulţumire a UE, mediatoare din 2011 a negocierilor pentru normalizarea relaţiilor dintre acestea.

„Franţa susţine pe deplin medierea europeană, care trebuie să permită avansarea spre un acord global şi juridic obligatoriu între Serbia şi Kosovo şi să se avanseze în sensul perspectivei europene a celor două ţări”, a continuat purtătoarea de cuvânt a MAE francez.

Parisul „invită ferm părţile să-şi continue discuţiile în zilelele următoare într-un spirit de compromis şi să pună în aplicare acordurile deja încheiate, inclusiv dispoziţiile privind Asociaţia/Comunitatea municipalităţilor cu majoritate sârbă”, potrivit acesteia.

Citește și: UE organizează o reuniune de urgenţă cu Serbia şi Kosovo, pe fondul tensionării relaţiilor între acestea

 

Pristina vrea ca circa 10.000 de sârbi din Kosovo ale căror vehicule sunt prevăzute cu plăcuţe emise de Serbia să le înlocuiască cu unele emise de Kosovo, declarându-se gata să impună amenzi vehiculelor care încalcă această prevedere începând de astăzi.

Franţa „se asociază apelurilor Uniunii Europene de a se evita orice acţiune unilaterală susceptibilă să alimenteze tensiunile”, potrivit MAE francez.