DISTRIBUIȚI
afp

Franţa solicită ”respectarea strictă a dreptului tuturor libanezilor de a manifesta”, a indicat marţi Ministerul Afacerilor Externe francez, în ce-a de-a şasea zi de proteste organizate în Liban împotriva clasei politice, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, Quai d’Orsay dă asigurări că „Franţa urmăreşte cu atenţie ultimele evoluţii din Liban. Aceasta solicită păstrarea naturii paşnice a protestelor şi respectarea cu stricteţe a dreptului tuturor libanezilor de a manifesta”.


Citește și : Boris Johnson amenință cu alegeri anticipate dacă Parlamentul britanic nu aprobă acordul Brexit

”Franţa îşi reînnoieşte încurajările pentru guvernul libanez de a efectua reformele necesare pentru a permite restabilirea economiei libaneze şi furnizarea de servicii publice de către stat, în beneficiul direct al tuturor cetăţenilor libanezi”, se arată în comunicat.

”Franţa este alături de Liban. În această perspectivă ne-am angajat, împreună cu partenerii noştri internaţionali, pentru implementarea rapidă a unor decizii luate la Conferinţa de ajutor internaţional pentru Liban (CEDRE), organizată în aprilie 2018 la Paris”, notează sursa citată.

Confruntat cu o mobilizare populară fără precedent, guvernul libanez a adoptat luni o serie de reforme ambiţioase, blocate de mult timp, dar manifestanţii au continuat protestele împotriva unei clase politice pe care o acuză de dezinteres.

Citește și : Quim Torra îndeamnă Madridul să înceapă negocieri fără condiţii cu privire la autodeterminarea Cataloniei

 

La încheierea unei reuniuni speciale a guvernului, premierul Saad Hariri a anunţat în faţa presei adoptarea de către coaliţia de guvernământ a unor „măsuri esenţiale şi necesare”.

Hariri a promis, în special, un „buget pe 2020 fără impozite suplimentare pentru populaţie”, o scădere cu 50% a salariilor preşedintelui şi a foştilor şefi de stat, a miniştrilor şi a deputaţilor, precum şi noi taxe pentru bănci.