DISTRIBUIȚI

O capelă neogotică din secolul al XIX-lea ajunsă în ruine va fi vândută la licitaţie la 22 ianuarie în Franţa, cu o condiţie neobişnuită: cumpărătorul trebuie „să transfere” în altă parte clădirea pentru a fi reconstruită, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Este pentru prima dată când o capelă este vândută la licitaţie”, a declarat miercuri Philippe Rouillac, expertul însărcinat cu această vânzare, precizând că preţul de pornire este de „doar” 5.000 de euro.


Citeşte şi: 52 de oameni au ars de vii într-un autobuz care a luat foc în mers

Capela, construită în perioada 1890-1892 la cererea lui Guy de Lavau pe proprietatea sa din Moncé (centrul ţării), nu este clasificată şi nici înscrisă în inventarul suplimentar al monumentelor istorice. Prin urmare nu există nicio piedică oficială în calea „demontării” sale.

Abandonată, capela a fost afectată de furtuna violentă din decembrie 1999. Clopotniţa a căzut în urma unei tentative stângace de restaurare, iar acoperişul a fost smuls. Au mai rămas în picioare doar zidurile.

Actualul proprietar, dr. Jacques Waynberg şi unul din pionierii sexologiei franceze, nu vrea nici să păstreze, nici să restaureze clădirea.

Aflată în ruină, Waynberg o consideră periculoasă pentru studenţii săi. Fiind incapabil din punct de vedere financiar să o restaureze, el a încredinţat-o lui Philippe Rouillac pentru a o scoate la licitaţie, cu scopul de a o salva şi de fi „transferată” în altă parte.