DISTRIBUIȚI
Yachting Pages

Franţa a blocat vineri activele a trei persoane şi nouă companii pentru presupusa lor implicare în programul de arme chimice din Siria, au anunţat într-un comunicat comun ministrul de externe Jean-Yves Le Drian şi al economiei şi finanţelor Bruno Le Maire, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Aceste entităţi, majoritatea aflate în Siria şi Liban, lucrează „în beneficiul” Centrului de Studii şi Cercetări sirian (CERS), „principalul laborator sirian însărcinat cu dezvoltarea şi producerea neconvenţională de arme chimice şi vectori balistici”, au afirmat cei doi miniştri francezi.


Citeşte şi: Autorităţile din Malaezia au ieşit din casa fostului premier cu 72 de saci cu bani şi bijuterii

„Entităţile au fost sancţionate pentru implicarea lor în cercetarea şi/sau achiziţia de materiale pentru acest centru, contribuind la dezvoltarea capacităţilor militare chimice şi balistice ale acestei ţări”, se arată în comunicat.

Numele, adresele şi datele de naştere sunt specificate în trei decrete ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, publicate vineri în Monitorul Oficial.

Sunt vizate companiile Al Mahrous Group (Damasc) – cu două filiale în Dubai şi Egipt – Sigmatec (Damasc), Technolab (Liban) şi o societate comercială cu sediul în Guangzhou, China.

Sunt menţionaţi de asemenea doi cetăţeni sirieni, precum şi o persoană născută în 1977 în Liban a cărei naţionalitate nu este specificată.

Activele acestor companii şi persoane sunt blocate timp de şase luni şi este interzisă orice furnizare de fonduri sau resurse economice către acestea în această perioadă.

Citeşte şi: Romaero a semnat cu Israelul un acord ce permite exportul sistemelor antirachetă Iron Dome

Circa 30 de ţări se reunesc vineri la Paris pentru a găsi mecanisme care să permită o mai bună identificare şi sancţionare a celor responsabili de atacurile chimice, după ce Rusia şi-a folosit de mai multe ori dreptul de veto în legătură cu continuarea anchetelor internaţionale în cazul atacurilor chimice din Siria.

„Chiar dacă armele chimice au dispărut de aproape douăzeci de ani, reapariţia lor în Irak, Siria, Asia şi Europa în mâinile actorilor statali şi nestatali necesită o mobilizare hotărâtă a comunităţii internaţionale”, au spus cei doi miniştri francezi.