DISTRIBUIȚI
RouteYou

Cel mai mare festival european de benzi desenate, desfăşurat de joi până duminică la Angouleme, în sud-vestul Franţei, şi ajuns la cea de-a 46-a ediţie, pune la dispoziţia autorilor de benzi desenate şi manga un spaţiu expoziţional cu suprafaţa de 2.500 de metri pătraţi, potrivit AFP, scrie agerpres.

Un omagiu adus lui Batman, care îşi celebrează în acest an cea de-a 80-a aniversare, şi evenimente dedicate artistului italian Milo Manara (”Click”, ”Caravaggio”) şi artiştilor manga Taiyo Matsumoto (”Sunny”) şi Tsutomu Nihei (”Blame!”) se vor număra printre atracţiile principale ale festivalului francez, care decernează în fiecare an trofeul ”Fauve d’Or”, atribuit celui mai bun album de benzi desenate al anului.


Citește și : Jaf pe Champs Elysees. Hoţii au fugit cu o pradă de la circa treizeci de seifuri ale unei bănci

Festivalul de la Angouleme este cea mai importantă reuniune din Europa a artiştilor de benzi desenate, cu circa 1.500 de autori participanţi.

Marele Premiu al festivalului recompensează, în fiecare an, un autor pentru întreaga sa operă.

Anul acesta, trei ilustratori, printre care şi o femeie, i-ar putea succeda americanului Richard Corben, câştigătorul de anul trecut: francezul Emmanuel Guibert, japoneza Rumiko Takahashi şi americanul Chris Ware. O singură femeie a câştigat Marele Premiu – Florence Cestac în 2002 – în istoria de 45 de ani a festivalului.

Autorii şi editorii aşteaptă cu nerăbdare desemnarea câştigătorului trofeului ”Fauve d’Or”, pentru care au intrat în cursă 45 de autori, printre care şi francezul Riad Sattouf, cu cel de-al patrulea volum din ”L’Arabe du futur”, un bestseller vândut deja în peste 216.000 de exemplare în Franţa şi tradus în 15 limbi străine.

Citește și : Un ‘agent al Mossad’, arestat în Liban după un atentat eşuat împotriva unui resonsabil Hamas (armata)

Pe lista nominalizaţilor se mai află americanca Emil Ferris (”My Favorite Thing Is Monsters”) şi doi foşti colaboratori ai revistei de satiră Charlie Hebdo, Luz (”Indelebiles”) şi Catherine Meurisse (”Les grands espaces”).

Juriul, prezidat de artistul belgian Dominique Goblet, va înmâna şi un premiu special al juriului, premiul pentru cea mai bună serie, pentru cea mai bună descoperire şi premiul Patrimoniului.