DISTRIBUIȚI
AirPano

Autorităţile franceze au prelungit până la începutul lui august restricţiile de escaladare a Mont-Blanc pe traseul clasic, care trece prin vârful Gouter, din cauza numărului mare de alpinişti care se aventurează spre acest vârf, potrivit AFP, potrivit agerpres.

Începând cu data de 14 iulie, doar persoanelor care au prezentat dovada unei rezervări la cabana de pe vârful Gouter li s-a permis accesul către Mont Blanc pe traseul care include gheţarul Tęte-Rousse.


Citește și : Columbia: Noii parlamentari ai fostei gherile FARC şi-au făcut intrarea în Parlament

Noua restricţionare prelungeşte interdicţia, instaurată iniţial pentru opt zile, până la 1 august, iar prefectul ar putea extinde termenul dacă situaţia o impune, a precizat prefectura departamentului Haute-Savoie.

”Depăşirea frecventă şi semnificativă a capacităţii de cazare a refugiului de pe Gouter” determină ”riscuri grave la ordinea publică” în ceea ce priveşte securitatea, salubritatea şi liniştea, argumentează prefectura.

Persoanele care nu au rezervare, dar care sunt ”în dificultate”, vor fi găzduite ”în numele principiului de solidaritate valabil pe munte”.

Vara trecută, 14 persoane şi-au pierdut viaţa (comparativ cu 9 în 2016), iar două au fost date dispărute pe traseele spre Mont-Blanc, cel mai înalt vârf din Europa de Vest, cu 4.810 metri altitudine.

Citește și : Mișcarea Hamas, armistiţiu cu Israelul (purtător de cuvânt al Hamas)

Din cauza numărului mare de decese, deseori cauzate de imprudenţă sau de lipsa de experienţă în escaladare la altitudini mari, primarul din Saint-Gervais, Jean-Marc Peillex, a emis un ordin municipal în august 2017, obligând toţi alpiniştii care folosesc traseul prin vârful Gouter să fie echipaţi corespunzător, lista materialelor necesare fiind furnizată într-o anexă a documentului.

Edilul a spus că dorea să ”le dea peste mână” ”repeziţilor”, care ”refuză să asculte vocea prudenţei”.