DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul australian Malcolm Turnbull au semnat miercuri mai multe acorduri, exprimându-şi dorinţa de a construi „un parteneriat mai aprofundat” între cele două ţări în cadrul unei „noi axe indo-pacifice”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Avem un obiectiv comun: să facem din ţările noastre actorii unui parteneriat nou în zona indo-pacifică”, a declarat Macron, într-o conferinţă de presă comună, la capătul unei întrevederi cu Turnbull.


Citeşte şi: Capitala Armeniei este ‘paralizată’ de proteste. Şoseaua spre aeroport a fost închisă

„Suntem unii alături de ceilalţi şi suntem uniţi împotriva terorismului şi împotriva celor care vor să submineze democraţia”, a adăugat la rândul său Turnbull, subliniind că cele două ţări „împărtăşesc valori comune”, precum „democraţia” şi „libertatea”.

În materie de Apărare, cei doi lideri au semnat un „acord bilateral pentru furnizarea de sprijin logistic reciproc între forţele armate franceze şi forţele de apărare australiene”.

A fost de asemenea convenit un acord privind securitatea cibernetică, printr-o „scrisoare de intenţie” care urmăreşte întărirea cooperării între Agenţia naţională pentru securitatea sistemelor de informaţii (ANSSI) din Franţa şi Centrul australian pentru securitate cibernetică (ACSC).

Vezi şi: Incident şocant în Rusia. Au supravieţuit miraculos după ce un tanc a trecut peste ei – VIDEO

Cei doi lideri au evidenţiat de asemenea cooperarea lor în materie de armament şi în special un contract semnat în 2016 privind livrarea de către Naval Group (fostă DCNS) a 12 submarine de nouă generaţie către Australia.

Macron şi Turnbull au semnat totodată un acord pentru adoptarea de iniţiative comune privind lupta împotriva încălzirii globale.