DISTRIBUIȚI
AFP

Franţa îşi va asuma „toate responsabilităţile” după presupusul atac chimic comis sâmbătă în Siria, a declarat duminică ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, în timp ce Parisul a spus de mai multe ori că va ataca militar în cazul utilizării dovedite a armelor chimice, transmite France Presse, potrivit agerpres.

Exprimându-şi „preocuparea maximă”, Le Drian a adăugat că Franţa „îşi va asuma toate responsabilităţile în ceea ce priveşte lupta împotriva proliferării chimice”. Ea solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cât mai curând posibil pentru a examina situaţia din Ghouta orientală, potrivit unui comunicat transmise presei.


Citește și : Marea Britanie : Ministerul de Interne anunță noi măsuri de combatere a criminalității

Apărarea Civilă Siriană, cunoscută sub numele de ”Căştile Albe”, o grupare insurgentă şi opoziţia în exil au acuzat regimul sirian că a efectuat un atac chimic sâmbătă în Duma, în apropiere de Damasc, soldat cu zeci de victime.

Guvernul sirian şi susţinătorii săi au negat responsabilitatea forţelor guvernamentale, în timp ce preşedintele american, Donald Trump, a declarat că vrea să-l facă pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad, „să plătească un preţ mare”, considerându-l răspunzător pentru acest atac.

Emmanuel Macron a declarat în repetate rânduri că orice utilizare dovedită a armelor chimice ar avea ca rezultat un răspuns militar din partea Franţei.

O astfel de operaţiune ar putea fi efectuată împreună cu forţele americane, dar şi în mod independent, a declarat şeful Statului Major francez, generalul François Lecointre, la mijlocul lunii martie.

Pentru moment, Franţa lucrează activ, în colaborare cu aliaţii săi şi organizaţiile internaţionale implicate, pentru a verifica realitatea şi natura acestor presupuse lovituri, a spus Le Drian în comunicatul său, reamintind că utilizarea armelor chimice este o crimă de război şi o încălcare a regimului internaţional de neproliferare.

Citește și : Papa Francisc salută comunitatea romilor cu ocazia zilei internaţionale dedicată lor