DISTRIBUIȚI
Yahoo Actualités

Tribunalul Înaltei Instanţe din Paris l-a condamnat joi pe celebrul artist american Jeff Koons pentru că a plagiat o reclamă la articolele vestimentare create de compania Naf-Naf, ce îl prezenta pe renumitul porcuşor omonim, simbol al brandului francez, într-o creaţie artistică expusă pentru scurt timp la Paris în anul 2014, informează AFP, potrivit Agerpres.

Controversatul artist american, compania sa – Jeff Koons LLC – şi Centrul Georges Pompidou din Paris, care a expus în cadrul unei retrospective sculptura din porţelan a plasticianului, au fost condamnaţi să achite în solidar daune şi despăgubiri de 135.000 de euro agentului de publicitate Frank Davidovici, creatorul reclamei „Fait d’hiver” pentru Naf-Naf.


Citește și : Votul din plenul Parlamentului European privind statul de drept în România va avea loc marţi, în aceeaşi zi cu raportul MCV

Tribunalul a condamnat compania Jeff Koons LLC să achite 11.000 de euro lui Frank Davidovici pentru faptul că a publicat o imagine a sculpturii pe site-ul artistului. Editura Flammarion a fost condamnată la plata unor despăgubiri de 2.000 de euro pentru comercializarea unei cărţi ce a reprodus acea operă de artă.

În schimb, instanţa franceză nu a ordonat confiscarea sculpturii, aşa cum solicitase Frank Davidovici.

Prezentată pentru prima dată în 1988 într-o galerie newyorkeză, sculptura lui Jeff Koons a circulat în lumea întreagă înainte de a fi expusă la sfârşitul anului 2014 la Centrul Pompidou din Paris, în cadrul unei retrospective consacrate artistului american.

Frank Davidovici a cerut în instanţă confiscarea exemplarului expus, vândut cu aproximativ 3 milioane de euro în 2007 de casa Christie’s la New York şi care face parte din colecţia muzeului Prada. Opera de artă a fost în cele din urmă retrasă din expoziţie după o lună, la cererea instituţiei care o împrumutase.

Frank Davidovici consideră că sculptura lui Jeff Koons, intitulată şi „Fait d’hiver”, prezintă numeroase similarităţi cu reclama vizuală pe care el a creat-o pentru Naf-Naf în 1985, publicată în numeroase reviste pentru femei.

Sculptura lui Jeff Kons reia „elementele originale” ale reclamei: aceeaşi femeie brunetă cu părul scurt, fotografiată alături de un porcuşor înzestrat cu un butoiaş folosit de câinii salvamontişti din rasa Saint-Bernard, a precizat tribunalul parizian în decizia sa de joi.

Citește și : Maşinile diesel, interzise în Germania: decizia unui tribunal privind interdicțiile de circulaţie

Pentru judecătorii francezi, deşi Jeff Koons a adăugat în opera lui pinguini şi flori în jurul gâtului porcuşorului, „contrafacerea a fost constituită”.

Jeff Koons a fost deja condamnat de mai multe ori pentru plagiat. În martie 2017, Tribunalul Înaltei Instanţe din Paris l-a condamnat pentru „contrafacerea” unui clişeu al unui fotograf francez. Opera plagiată, „Naked”, făcea parte din aceeaşi serie artistică în care a fost inclusă şi sculptura „Fait d’hiver”.