DISTRIBUIȚI
AFP

Franţa nu exclude adoptarea de sancţiuni împotriva Arabiei Saudite dacă se va dovedi că autorităţile acestei ţări au fost implicate în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat miercuri ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian(foto), informează Reuters şi AFP, conform agerpres.

Franţa i-a cerut Arabiei Saudite, care a avansat mai multe versiuni diferite asupra acestei crime, să stabilească adevărul, să-i identifice pe cei aflaţi în spatele crimei şi să-i pedepsească. „Atâta vreme cât cei care sunt responsabili (de crimă) şi circumstanţele din jurul acesteia nu au fost făcute publice, dezvăluite şi evaluate, noi vom continua să cerem adevărul. Până acum, noi nu-l avem”, a spus Le Drian la postul de radio RTL.


Citeşte şi: Un jihadist cu dublă cetăţenie a fost condamnat la ani grei de închisoare în SUA

„Vom lua măsurile necesare împotriva celor care sunt vinovaţi”, a afirmat şeful diplomaţiei franceze, adăugând că Franţa nu exclude niciun fel de sancţiuni împotriva Arabiei Saudite, care este cel mai mare cumpărător de arme, produse de lux şi numeroase alte exporturi franceze.

Uciderea lui Khashoggi – colaborator al Washington Post şi critic la adresa liderului de facto al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman – a stârnit indignare pe plan internaţionale şi a aruncat acest mare exportator mondial de produse petroliere într-o perioadă de criză.

Khashoggi a dispărut după ce a intrat în clădirea consulatului saudit de la Istanbul, în 2 octombrie, şi nu a mai fost văzut de atunci. Trupul său nu a fost găsit. Arabia Saudită a admis că jurnalistul a fost ucis în ceea ce ea a descris a fi „o încercare de extrădare eşuată”.

Citeşte şi: Sarkozy ştie cum poate fi evitat Brexit-ul şi propune un ‘nou tratat european’

Ţările occidentale şi-au înteţit criticile la adresa Arabiei Saudite în legătură cu acest caz, precum şi cu acţiunile sale în Yemen. Germania a declarat că va sista vânzările de arme către Arabia Saudită.

Potrivit lui Le Drian, Germania a acţionat prea repede. „Cred că trebuie să aşteptăm ca cei vinovaţi să fie găsiţi în urma investigaţiei”, a spus el. Totodată, Le Drian a minimalizat importanţa vânzărilor de arme către Arabia Saudită pentru economia franceză, susţinând că acestea reprezintă doar 7% din exporturile totale de arme ale Franţei. „Nu depindem de Arabia Saudită în această privinţă”, a subliniat el.