DISTRIBUIȚI
Daily Express

Franţa şi-a apărat sâmbătă, la Sofia, proiectul forţei comune de intervenţie europeană, cu susţinerea Londrei, care va permite Marii Britanii să-şi facă simţită prezenţa în Europa chiar şi după ieşirea din Uniunea Europeană, informează AFP, potrivit agerpres.

Iniţiativa franceză va vedea lumina zilei rapid, a dat asigurări ministrul apărării francez Florence Parly, într-un interviu cu AFP la încheierea unei reuniuni informale cu omologi europeni.


Citește și : Trump compară un spital din Londra cu o „zonă de război”

„Trebuie să ne întâlnim cu un anumit număr de ţări la începutul lui iunie pentru a formaliza (situaţia) printr-o scrisoare de intenţie. (Iniţiativa) va căpăta contur foarte curând”, a spus Parly.

Nouă ţări susţin Parisul: Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia, Danemarca şi Estonia.

Acest proiect „va contribui cu certitudine la realizarea a ceea ce ne dorim, adică un parteneriat aprofundat şi special cu colegii noştri europeni în materie de apărare şi securitate”, a declarat pentru AFP ministrul apărării britanic, Frederick Richard Curzon, la sosirea la această reuniune, consacrată cooperării structurale permanente în domeniile securităţii şi apărării (PESCO).

„Această iniţiativă de intervenţie reprezintă un mod de cooperare între state care dispun de un anumit număr de capacităţi operaţionale sau de susţinere şi care sunt dornice să le utilizeze acolo unde pare a fi necesar şi util, şi asta indiferent de cadrul juridic de intervenţie”, a explicat Parly. Obiectivul este de a căuta sprijin la state care nu sunt neapărat dornice de o intervenţie militară ofensivă, dar sunt pregătite să furnizeze susţinere cu caracter logistic extrem de important, a continuat oficialitatea franceză.

Iniţiativa franceză suscită rezerve în cadrul UE şi îngrijorări în NATO. Americanii se tem că anumite operaţiuni europene ar priva Alianţa Nord-Atlantică de resurse.

Citește și : Rusia : Manifestaţii anti-Putin cu două zile înainte de învestirea acestuia ca preşedinte

„Câmpul de intervenţie nu se reduce la acţiuni cu caracter militar, precum cea pe care o desfăşurăm în prezent în Mali. Poate fi vorba despre ceva mai diversificat. Multe state sunt potenţial preocupate de chestiunea evacuării cetăţenilor lor în caz de criză şi acesta este o parte din perimetrul pe care dorim să-l acoperim”, a menţionat Florence Parly.

Forţa comună de intervenţie „nu necesită fonduri comunitare”, a precizat Parly.