DISTRIBUIȚI
afp

Cinci persoane au fost inculpate între septembrie şi mai într-o anchetă judiciară asupra unui plan de atac încă neclar dar „susceptibil să vizeze un lăcaş de cult” în Franţa, a anunţat marţi o sursă judiciară franceză, potrivit agerpres.

„Lăcaşuri de cult evreieşti sau musulmane” au fost evocate de către acest grup „ideologic apropiat mişcării neonaziste”, potrivit unei surse apropiate dosarului şi citată de France Presse.


Citește și : Rusia, gata să ofere asistență Republicii Moldova să găsească o soluție pașnică pentru criza politică (oficial)

Cazul face parte dintr-o procedură judiciară deschisă pe 8 septembrie pentru infracţiuni legate de legislaţia asupra armelor şi inculparea unui prim suspect, care a fost în cele din urmă plasat în arest preventiv, a precizat sursa judiciară. Alţi doi bărbaţi, inclusiv un minor, au fost inculpaţi în octombrie.

Cu toate acestea, „cercetările au sugerat că ei aveau un plan încă nedefinit de a trece la acte violente de natură să vizeze un lăcaş de cult”, potrivit sursei judiciare, având ca rezultat sesizarea în ianuarie a secţiei antiteroriste a parchetului din Paris.

Acesta, la rândul său, a încredinţat apoi investigaţiile unui judecător de instrucţie „printr-un rechizitoriu suplimentar” având legătură cu terorismul, menţionându-se „transportul, fabricarea de dispozitive explozive şi deţinerea neautorizată de arme”.

Ulterior, două persoane, dintre care un minor, au fost arestate şi inculpate la 23 mai pentru „asociere teroristă criminală” şi lăsate în libertate sub control judiciar.

Citește și : Beijingul ‘toarnă gaz’ pe focul relaţiilor tensionate cu Washingtonul. Mesajul chinezilor îl pune pe Trump în stand-by!

Din 2017, serviciile de luptă antiteroristă au efectuat deja cel puţin alte trei operaţiuni vizând mişcarea ultra-dreptei, ale cărei acţiuni sunt luate în serios, deşi cu capacităţi considerate „limitate” de către autorităţi, potrivit unei note a serviciilor de informaţii interne.