DISTRIBUIȚI
UNICEF

Autorităţile franceze au repatriat vineri „mai mulţi” copii ai unor jihadişti, ”orfani şi izolaţi, în vârstă de aproximativ cinci ani, aflaţi în tabere în nord-estul Siriei”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe francez, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Aceşti copii sunt supuşi unei monitorizări medicale şi psihologice speciale şi au fost predaţi autorităţilor judiciare”, a precizat ministerul într-un comunicat.


Citește și : Șase pompieri chinezi au murit într-un incendiu de pădure

Textul, care nu precizează numărul de copii, subliniază că „rudele în cauză, care erau în contact cu Ministerul Europei şi Afacerilor Externe, au fost informate”.

„Franţa mulţumeşte Forţelor democratice siriene pentru cooperarea lor, care a făcut posibil acest lucru. Decizia a fost luată cu privire la situaţia acestor copii foarte tineri, în special vulnerabili”, a adăugat ministerul.

Despre aceşti copii a vorbit şi preşedintele Emmanuel Macron în timpul vizitei efectuate în Kenya. „În ceea ce priveşte copiii, este vorba despre o abordare de la caz la caz, care se desfăşoară în special în colaborare cu Crucea Roşie Internaţională. Este o abordare umanitară care este urmată şi cu mare vigilenţă „, a spus Macron.

Citește și : Polițiștii britanici au împușcat mortal un bărbat din Birmingham – VIDEO

„Cât despre cetăţenii francezi adulţi, luptători şi jihadişti care au urmat Daesh (gruparea Stat Islamic) în Levant, poziţia Franţei nu s-a schimbat: ei trebuie să fie judecaţi pe teritoriul unde au comis crimele”, a indicat vineri Ministerul Afacerilor Externe. „Este o chestiune de justiţie şi securitate în acelaşi timp”, a concluzionat sursa citată.