DISTRIBUIȚI
TOPSHOT - People have lunch at the extended terrace of a restaurant made of wooden pallets in Paris on July 23, 2020, in respect for social distancing due to the COVID-19 coronavirus pandemic. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP) (Photo by CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP via Getty Images)

Numărul cazurilor de COVID-19 în Franţa ”urmează să depăşească lejer 200.000” în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi ministrul francez al Sănătăţii, François Braun, cu prilejul unei audieri în Adunarea Naţională, informează AFP, potrivit agerpres.

Cel de-al şaptelea val epidemiologic ”creşte în aceste ultime zile” şi ”am înregistrat de ordinul a 120.000 de cazuri (pe zi) în medie în această ultima săptămână, numărul de cazuri urmând să depăşească lejer 200.000 în această seară”, a declarat Braun în deschiderea unei dezbateri despre proiectul de lege privind ”supravegherea şi securitatea sanitară”.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

În faţa virusului, care ”circulă din ce în ce mai rapid, trebuie să protejăm populaţia şi să monitorizăm povara acestui val asupra sistemului de sanătate”, a pledat ministrul în faţa comisiei juridice, la o zi după nominalizarea sa în cel de-al doilea cabinet al prim-ministrului Elisabeth Borne.

Remarcând creşterea numărului de internări în serviciile spitaliceşti convenţionale şi, într-o mai mică măsură, la terapie intensivă, ministrul, care lucrează în medicina de urgenţă, a subliniat că se situa până acum ”foarte jos faţă de valul din ianuarie” şi fără să poată fi comparat cu valurile precedente, ”de o amploare încă şi mai mare”.

”Cu toate acestea, suntem extrem de atenţi la evoluţia situaţiei în contextul pe care îl cunoaştem despre spitale”, a continuat Braun.

Şi, ”în ciuda celor care susţin contrariul, strategia guvernului este clară” în faţa acestui val, mai spus el, făcând apel la ”regăsirea tuturor bunelor reflexe”.

În plus faţă de portul recomandat al măştii ”în locurile aglomerate, cum ar fi aici spre exemplu, în mijloacele de transport în comun, în mijloacele de transport în vacanţe”, ministrul, care a purtat mască în timpul audierii, a recomandat un al doilea rapel vaccinal pentru persoanele cele mai fragile.

”Vaccinarea împotriva formelor grave salvează vieţi”, a insistat Braun, care a spus că a văzut, din postura de ”medic în medicina de urgenţă, mult prea multe decese care se puteau evita”.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

”Dacă ieşim din regimurile excepţionale de criză, nu ieşim cu toate acestea din epidemia de COVID şi este nevoie să menţinem anumite instrumente”, care fac obiectul a două articole ”foarte ţintite” din proiectul de lege, a mai spus ministrul.

Acest text ”nu este un proiect al stării de urgenţă” şi ”comportă măsuri minimale, dar necesare, care ne vor permite după 31 iulie să monitorizăm epidemia pentru a-i proteja pe francezi”, a mai spus el.