DISTRIBUIȚI
Daily Express

Peste 96.000 de titluri de călătorie în Franţa au fost oferite în 2021 britanicilor din cauza Brexit-ului, a anunţat joi Ministerul francez de Interne la prezentarea statisticilor anuale privind imigraţia, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Necesitatea ca britanicii şi beneficiarii lor să dispună de un titlu de călătorie specific la 1 octombrie 2021 a determinat un aflux fără precedent de cereri. Prin urmare, acestora le-au fost acordate 96.632 de titluri de călătorie în cadrul permiselor ‘Brexit, acord de retragere’, pentru anul 2021”, a subliniat ministerul.


Citeşte şi: Pentru testarea Covid, nasul poate să nu fie întotdeauna cea mai bună soluţie – Black News

Ministerul de Interne a mai anunţat că 52.000 de migranţi au încercat să traverseze Canalul Mânecii din Franţa spre Marea Britanie anul trecut, dintre care 28.000 au reuşit să treacă de partea engleză. Acest dosar este în centrul unei crize politice între Paris şi Londra, care a izbucnit odată cu naufragiul a 27 de migranţi care încercau să traverseze în noiembrie anul trecut.

De asemenea, peste 104.000 de prime cereri de azil au fost înregistrate în Franţa în 2021, în creştere cu 28,3%, un nivel care rămâne totuşi sub cel de dinaintea crizei sanitare, conform ministerului.

Această înmulţire a cererilor (104.577) depuse la ghişeele unice dedicate (GUDA) se explică parţial prin operaţiunile de evacuare a mii de cetăţeni afgani din Kabul, după instalarea talibanilor la putere la mijlocul lunii august 2021.

Afganistanul ocupă astfel primul loc printre ţările de unde provin solicitanţii de azil din Franţa, cu 16.126 de dosare depuse (+62%), cu mult înaintea Coastei de Fildeş (6.268), Bangladeshului şi Guineei.

Datele provizorii relevă o uşoară reluare a expulzărilor de străini cu o situaţie ilegală, dosar în care guvernul are dificultăţi în a accelera de la izbucnirea pandemiei.

Citeşte şi: CIA: ‘Sindromul Havana’ nu este a priori imputabil unei puteri străine – Black News

Numărul expulzărilor a fost de 10.091, în creştere cu 10,8%.

„Lupta împotriva imigraţiei ilegale continuă, într-un context încă extrem de limitat din cauza dificultăţilor întâlnite în organizarea deplasărilor în perioadă de criză sanitară: activitate consulară redusă, dificultatea de a obţine permise consulare, scăderea traficului aerian, refuzul de a se supune testelor”, a explicat Direcţia Generală pentru Străini din Franţa (DGEF) din cadrul Ministerului de Interne.