DISTRIBUIȚI
SBS

Forţele de securitate franceze au dejucat 32 de atacuri teroriste de la instituirea stării de urgenţă în noiembrie 2015, a anunţat vineri Ministerul de Interne francez, precizează agerpres .

În cei aproape doi ani care au trecut de la atentatele comise la Paris pe 13 noiembrie 2015 şi soldate cu 130 de morţi, în Franţa au mai avut loc alte cinci atentate mortale, în care au fost ucise alte 92 de persoane.


După declararea stării de urgenţă, în urma percheziţiilor efectuate autorităţile franceze au confiscat până în prezent 625 de arme, dintre care 78 erau arme de război, mai menţionează Ministerul de Interne francez într-un comunicat ce face un bilanţ al activităţilor antiteroriste din ultimii doi ani.

Citiți și : Situaţie de URGENŢĂ la bordul unui avion de pasageri. Piloţii au decis să aterizeze pe cel mai apropiat aeroport

Textul mai precizează printre altele că poliţia franceză are în prezent în evidenţe circa 25.000 de persoane considerate potenţiale ameninţări pentru siguranţa publică, dintre care circa 9.700 sunt suspectate de legături cu grupări islamiste.

Pentru a combate ameninţările teroriste, una din măsurile luate de instituţiile franceze cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale a fost sporirea efectivelor. Astfel, Direcţia Generală pentru Securitate Internă (DGSI – serviciul de informaţii al Ministerului de Interne) are în prezent circa 4.400 de membri, cu 1.100 mai mulţi faţă de anul 2014.

Starea de urgenţă, prelungită de şase ori din noiembrie 2015, a încetat miercuri, dar a fost înlocuită cu o nouă lege antiteroristă. Acest act normativ menţine unele măsuri aplicate în perioada cât a fost în vigoare starea de urgenţă, cum ar fi aplicarea unor măsuri de securitate specifice la marile evenimente publice, închiderea lăcaşurilor de cult bănuite de radicalizare, precum şi continuarea consolidării serviciilor de informaţii, care în următorii cinci ani îşi vor suplimenta efectivele cu încă aproximativ 1.900 de persoane.