DISTRIBUIȚI
dpa

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, îşi va prezenta sâmbătă la Lisabona, la congresul socialiştilor europeni, priorităţile şi foaia de parcurs în calitate de candidat al familiei politice social-democrate pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, ocupat în prezent de popularul Jean-Claude Juncker, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

La acest congres, la care participă delegaţi şi membri ai diferitelor partide social-democrate europene, Timmermans va fi anunţat formal drept cap de listă al Partidului Socialiştilor Europeni (PES) la europarlamentarele de anul viitor. Singurul său contracandidat socialist, comisarul european Maros Sefcovic, s-a retras din cursă pe 5 noiembrie.


Citeşte şi: Sediul CNN din New York a fost evacuat

Înainte de a intra în executivul comunitar, Frans Timmermans, în vârstă de 57 de ani şi membru al partidului laburist olandez PvdA, a acumulat experienţă şi în politica internă a Olandei, unde a fost membru al parlamentului de la Haga şi ministru de externe.

Juncker a spus adesea despre Timmermans că este ”mâna sa dreaptă” şi ”apărătorul legalităţii şi regulamentelor”.

Parlamentul European a cerut ca preşedinte al Comisiei Europene să devină unul din capii de listă în alegerile europarlamentare, aşa cum s-a întâmplat cu Jean-Claude Juncker în 2014 (aşa-numitul sistem ‘Spitzenkandidat’). Eventualul nominalizat va trebui să fie aprobat de o majoritate în Parlamentul European, dar Consiliul European este liber să nominalizeze o persoană care nu a fost cap de listă în alegerile europarlamentare.

Citeşte şi: Conservatorii germani îşi aleg un nou lider în locul Angelei Merkel

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi alţi lideri, care îl vor nominaliza de fapt pe succesorul lui Juncker, se opun unei legături automate între alegerile europarlamentare şi poziţia de şef al Comisiei Europene.

În plus, nu este clar ce şanse au socialiştii europeni să obţină după europarlamentare postul ocupat în prezent de Jean-Claude Juncker, în condiţiile în care alegerile şi sondajele efectuate în numeroase ţări europene arată că socialiştii au pierdut teren, adesea în favoarea formaţiunilor de orientare naţionalist-conservatoare, iar acelaşi post este dorit şi de popularii europeni, din partea cărora candidează liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.