DISTRIBUIȚI
Fanpop

Frankenstein, un municipiu cu 950 de locuitori situat în vestul Germaniei, a devenit cunoscut drept comunitatea în care există cooperare între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi extrema dreaptă, în pofida ordinelor date de conducerea partidului cancelarului german Angela Merkel, informează EFE, potrivit agerpres.

Numele localităţii este prezent zilele acestea în presa germană nu datorită asemănării cu romanul scriitoarei britanice Mary Shelley şi cu monstrul creat de ea, ci ca un loc unde a început o colaborare neautorizată de conducerea CDU între formaţiunea de guvernământ şi extrema dreaptă.


Citește și : Procurorul general din Venezuela a declanşat o anchetă pentru ‘înaltă trădare’ împotriva lui Juan Guaido

Explicaţia este una simplă, comentează EFE, care relatează că reprezentanta CDU în acest municipiu, Monika Schirdewahn, este căsătorită cu Horst Franz Schirdewahn, care este membru al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Soţii fac parte din acelaşi grup local, numit ‘Fortschritt Frankenstein’ (Progres Frankenstein), care în această săptămână şi-a anunţat oficial constituirea în adunarea municipală.

„Trăim într-o democraţie, nu într-o dictatură. Ceea ce facem, eu şi soţul meu, este democraţie vie”, a declarat reprezentanta CDU pentru publicaţia Der Spiegel.

Politiciana conservatoare este singura reprezentantă a CDU în această alianţă locală, unde majoritatea membrilor fac parte dintr-o grupare numită Comunitatea Alegătorilor Liberi. Soţul ei este, la rândul său, singurul reprezentant al AfD în această alianţă.

Asocierea a fost criticată de delegaţia CDU în acest municipiu, situat în landul Renania-Palatinat, şi ia în calcul posibilitatea de a o da afară din partid pe reprezentanta locală.

Citește și : Comisarul european propus de guvernul francez a rambursat PE 45.000 de euro într-o afacere de presupuse angajări fictive

Şefa CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea lui Merkel la conducerea partidului, respinge orice fel de cooperare – fie ea la scară federală, regională sau locală – cu extrema dreaptă.

Deşi în CDU au apărut unele curente interne partizane începerii unui dialog cu AfD, conducerea partidului a amintit că la ultimul congres al formaţiunii, în 2018, a fost adoptată o moţiune de respingere a „oricărei forme de cooperare” cu AfD.