DISTRIBUIȚI
dpa

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunţat vineri că intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat în această funcţie, una predominant ceremonială, informează dpa, potrivit agerpres.

Fost ministru de externe şi consilier al fostului cancelar social-democrat Gerhard Schröder, Steinmeier (65 de ani) a devenit preşedinte al Germaniei în 2017.


Citeşte şi: ‘RECHINUL’ român din Mexic, Florian Tudor, a fost ARESTAT

De formaţie avocat, Frank-Walter Steinmeier îşi va încheia mandatul în 2022. Până atunci, în Germania vor avea loc alegeri parlamentare la nivel naţional, în 26 septembrie.

Născut în landul Renania de Nord-Westfalia, actualul şef al statului german a fost candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) la funcţia de cancelar în campania din 2009, pierzând în favoarea conservatorilor conduşi de Angela Merkel.

Citeşte şi: Bashar al-Assad rămâne preşedintele Siriei pentru încă şapte ani

El a declarat că doreşte să se asigure că pandemia de coronavirus nu lasă divizată societatea germană. ”Acestea sunt perioade turbulente”, a spus Steinmeier.

Preşedintele german este ales de un forum special din care fac parte membrii guvernului şi ai parlamentului, dar şi personalităţi publice marcante.

În timpul primului mandat, Frank-Walter Steinmeier a lansat un apel la consolidarea democraţiei parlamentare, atât în Germania, cât şi în restul lumii. În acelaşi timp, pe plan extern el a pus accentul pe nevoia Germaniei de a păstra relaţii strânse cu Israelul şi a condamnat orice acte de antisemitism.