DISTRIBUIȚI
afp

Fostul preşedinte francez Francois Hollande a fost audiat ca martor de judecători de instrucţie în Franţa în cadrul anchetei privind asasinarea a doi jurnalişti ai Radio France Internationale (RFI) în Mali în 2013, au precizat luni pentru AFP surse apropiate de acest dosar, relatează agerpres.

Judecătorii parizieni care anchetează răpirea şi asasinarea lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon l-au audiat pe Hollande la 11 ianuarie în legătură cu conversaţii ‘off the record’ cu jurnaliştii în care el ar fi menţionat informaţii ce păreau să contrazică investigaţiile.


Citeşte şi: Israelul aprobă definitiv exportul de canabis medicinal

Fostul şef al Direcţiei Generale a Securităţii Externe (DGSE) franceze, Bernard Bajolet, a fost de asemenea audiat, la 10 decembrie.

La 2 noiembrie 2013, un convoi de militari francezi a descoperit cadavrele reporterilor, împuşcaţi mortal, nu departe de camioneta celor care i-au răpit, rămasă în pană, conform anchetatorilor, care iau în considerare ca pistă principală de investigaţie o luare de ostatici ratată a unui grup de jihadişti.

Citeşte şi: Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în apropierea coastelor nord-americane

Ghislaine Dupont, 57 de ani, şi Claude Verlon, 55 de ani, erau atunci în misiune pentru un reportaj în regiunea Kidal, în nord-estul Mali.

Asociaţia care este parte civilă în acest caz în Franţa, ‘Prietenii lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon’, a cerut în noiembrie aceste audieri, deconcertată de anumite afirmaţii atribuite lui Francois Hollande şi Bernard Bajolet în cadrul unor discuţii secrete cu jurnaliştii.