DISTRIBUIȚI

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Franco Frattini, a declarat marţi, în cadrul vizitei sale la Chişinău, că o soluţie în reglementarea conflictului transnistrean ar putea fi un statut special pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova, informează Jurnal.md, potrivit agerpres.

În acest context, Franco Frattini a menţionat că aceasta depinde de cele două părţi şi nu de OSCE, care poate doar să sprijine respectivul proces.


Citeşte şi: Rusia şi-a pus toată lumea-n cap. Peste o sută de diplomaţi ai Moscovei vor fi expulzaţi din SUA, Europa, Canada şi Australia

Frattini mai spus că Republica Moldova ar putea fi un exemplu foarte bun de soluţionare a unui conflict existent de ani de zile în spiritul compromisului şi al încrederii reciproce. Deciziile şi compromisul trebuie să vină strict de la factorii de decizie din Chişinău şi de la Tiraspol, a insistat el, potrivit Deschide. md.

O noua rundă de negocieri în formatul 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA ca observatori) ar putea avea loc în luna mai, la Roma, a anunţat reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană într-o conferinţă de presă susţinută cu vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

În aceeaşi conferinţă de presă, Frattini a spus că „pentru rezolvarea diferendului transnistrean este necesar de soluţionat problema evacuării muniţiilor şi a trupelor străine din teritoriu şi cred că putem avansa în acest sens”.

Citeşte şi: Reacţia OFICIALĂ a Rusiei după ce România a decis expulzarea unui diplomat de la Bucureşti

Această afirmaţie intervine după ce într-un interviu recent pentru postul de televiziune Russia Today, Frattini, un politician considerat apropiat de Moscova, a spus că „dorinţa Chişinăului de retragere a trupelor ruse din stânga Nistrului Ťeste ruptă de realitateť”. Ulterior, el a declarat pentru Europa Libera că există o diferenţă clară între forţele trilaterale moldo-ruse-transnistrene de menţinere a păcii şi Grupul operaţional al forţelor ruse din Transnistria (GOTR). În acest sens, Frattini a reiterat că OSCE este în continuare pregatită să sprijine procesul de retragere şi de distrugere a muniţiilor ruse, suspendat în 2004, atunci când acesta va fi reluat.

„Am avut o discuţie consistentă despre şcolile cu predare în limba română (din Transnistria), apostilarea diplomelor, accesul la terenurile agricultorilor aflate în stânga Nistrului, cauzele penale pe numele oficialilor (transnistreni) şi includerea în circuitul internaţional a automobilelor din regiune”, a afirmat la rândul său vicepremierul moldovean, adăugând că, în prezent, Chişinăul implementează o serie dintre aceste măsuri, potrivit Jurnal.md.