DISTRIBUIȚI

Guvernul francez are în vedere să instituie o perioadă de izolare de şapte zile pentru francezii care vor merge la schi în străinătate în perioada sărbătorilor de iarnă, cu controale aleatorii la graniţele cu Spania şi Elveţia, a afirmat miercuri prim-ministrul Jean Castex, transmite AFP, potrivit agerpres.

Pentru ‘a-i împiedica pe francezi să meargă să se contamineze în staţiunile’ de schi din ţări vecine precum Elveţia ori Spania, care îşi păstrează staţiunile de schi deschise, ‘vom instaura o carantină’, cu ‘controale aleatorii la frontieră’, a spus Castex la postul BFM TV/RMC.


Citeşte şi: Riadul respinge orice implicare în asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh

Prefecţii departamentelor limitrofe ‘ar putea dispune o izolare de şapte zile’ pentru francezii care vor reveni dintr-o staţiune de schi din Spania sau Elveţia. ‘Concluzia care trebuie trasă este că nu merg în Elveţia’ pentru a schia, a adăugat Castex.

Solicitat să ofere mai multe precizări, el a spus că problema ‘este în mâna prefecţilor’ şi că ‘aceasta nu îi priveşte pe lucrătorii transfrontalieri’.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat marţi, fără a da detalii, că are în vedere luarea ‘unor măsuri restrictive şi disuasive’ pentru a-i împiedica pe francezi să meargă la schi în străinătate în perioada sărbătorilor de iarnă, când în Franţa instalaţiile pentru practicarea acestui sport vor fi închise.

Citeşte şi: Directorul Frontex se apără în faţa europarlamentarilor

Castex a afirmat miercuri că ar fi preferat să existe ‘o armonizare europeană’ referitoare la staţiunile de schi, dar că, dacă Franţa, Italia şi Germania s-au ‘aliniat’ în privinţa închiderii lor, ‘spaniolii şi elveţienii în acest moment nu se orientează către aceste decizii’.

‘Este dreptul lor, dar eu voi continua să-mi protejez cetăţeni împiedicându-i să plece să se contamineze’, a insistat premierul francez, menţionând că este vorba şi de restabilirea ‘unui principiu de echitate faţă de administratorii staţiunilor de schi franceze’.