DISTRIBUIȚI
Reddit

Autorităţile din Franţa le-au cerut cetăţenilor acestei ţări europene să dea dovadă de vigilenţă sporită în mai multe state majoritar musulmane unde proliferează campaniile de boicotare a produselor franţuzeşti şi manifestaţiile împotriva Franţei din cauza polemicii apărute pe tema caricaturilor cu profetul Mahomed, transmite marţi EFE, potrivit agerpres.

Ministerul de Externe francez a actualizat din acest motiv, de luni până marţi, avertismentele cu privire la Tanzania, Bahrein, Kuweit, Turcia, Indonezia, Bangladesh şi Mauritania.


Citeşte şi: Amy Coney Barrett, aleasa lui Trump, a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

Instituţia a explicat că în ultimele zile au apărut apeluri la boicotarea produselor franţuzeşti, îndeosebi agroalimentare, dar şi la organizarea de proteste împotriva Franţei. În acest context, MAE francez menţionează că „este de dorit să fie evitate zonele în care au loc astfel de manifestaţii, să fie evitată implicarea în orice fel de reuniune şi să se respecte indicaţiile ambasadelor Franţei sau ale consulatelor abilitate”.

În plus, MAE francez recomandă „o mai mare vigilenţă”, mai ales în ceea ce priveşte deplasările şi în zonele cu turişti şi străini.

Citeşte şi: Un copil de trei ani a murit chiar de ziua lui jucându-se cu o armă de foc

Guvernele mai multor ţări au denunţat poziţia Franţei în privinţa caricaturilor care îl înfăţişează pe profetul Mahomed, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost cel mai virulent, cu atacuri directe la adresa omologului său francez Emmanuel Macron şi cu apeluri explicite la boicot.

Toate aceste reacţii au apărut după ce Macron a insistat că „Franţa nu va renunţa la caricaturi”, în cadrul omagiului naţional adus profesorului Samuel Paty, decapitat în 16 octombrie de un tânăr islamist cecen pentru că prezentase caricaturi cu profetul Mahomed într-o lecţie despre libertatea de exprimare.