DISTRIBUIȚI

Mai mulţi francezi, presupuşi jihadişti, au fost reţinuţi recent în nordul Siriei, inclusiv Thomas Barnouin, o figură a jihadului francofon, scrie Reuters.

Trei jihadişti francezi au fost arestaţi de forţe kurde la 17 decembrie, în regiunea al-Hasakah, în apropiere de frontiera irakiană, a dezvăluit miercuri postul LCI, potrivit news.ro .


”Sunt mai mulţi de trei”, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată dosarului.

Citește și : Putin elogiază armata rusă pentru victoria împotriva ISIS

”Mai mulţi francezi au fost arestaţi în nordul Siriei, în apropiere de fontiera cu Irakul. Între ei se află într-adevăr Thomas Barnouin”, a precizat această sursă.

Parchetul Parisului a refuzat să comenteze, iar Ministerul de Interne a declarat că nu dispune de ”vreo informaţie care să permită să se confirme sau să se infirme” aceste fapte.

Originar din Albi (Tarn), Thomas Barnouin, în vârstă de aproximativ 30 de ani, este prezentat ca un apropiat al fraţilor Merah şi Fabien şi Jean-Michel Clain, care au revendicat atentatele de la 13 noiembrie 2015 la Paris şi Saint-Denis într-un comunicat audio în numele Statul Islamic (SI).

Thomas Barnouin a fost arestat în Siria în decembrie 2006, după care a fost expulzat către Franţa, unde a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dintre care unul cu suspendare. El s-ar fi întors în Siria în 2014.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian declara pe 6 decembrie că aproximativ 500 de combatanţi francezi SI se află în continuare în zona irakaino-siriană. Ei ”vor fi luaţi prizonieri sau se vor răspândi în alte părţi”, spunea el la BFMTV.

În noiembrie, Le Drian a declarat la postul de radio Europe1 că presupuşii jihadiştii francezi arestaţi în Irak vor fi judecaţi în Irak.

”Ei ştiau foarte bine de ce se duc acolo, şi anume să lupte pentru Daech (acronimul arab al SI). Aşadar ei sunt inamici, au luptat împotriva Franţei. Ei au contribuit la a se face aşa încât să aibă loc atentate în această ţară”, a subliniat el.

”Dificultatea este Siria, pentru că în Siria nu există guvernare dovedită”, adăuga el, fără să ofere alte detalii despre soarta francezilor arestaţi în această ţară.