DISTRIBUIȚI
scmp

Fostul vicepremier malaezian Anwar Ibrahim, condamnat la închisoare pentru sodomie, a fost eliberat miercuri, după ce a obţinut graţierea din partea regelui, relatează Xinhua, potrivit agerpres.

Anwar Ibrahim, în vârstă de 70 de ani, care era internat la spital, sub supravegherea poliţiei, pentru o problemă la umăr, a ieşit din incintă zâmbind şi îmbrăcat într-un costum negru, le-a făcut cu mâna susţinătorilor adunaţi în faţa clădirii şi a urcat într-o maşină pentru a se duce la palatul regal.


Citește și: Coreea de Nord amenință că anulează summitul prevăzut la 12 iunie cu Donald Trump

Graţierea completă acordată de regele Muhammad al V-lea îi permite fostului vicepremier să revină pe scena politică.

Anwar Ibrahim a executat trei ani din totalul de cinci la care fusese condamnat, sentinţă despre care a spus că a fost motivată politic.

Demis în 1998 şi ulterior arestat pentru corupţie şi sodomie, într-un mandat anterior al premierului Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim a fost închis din nou, tot pentru sodomie, în 2015, din postura de lider al opoziţiei.

Fostă ” mână dreaptă” a lui Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim s-a împăcat cu acesta înainte de recentele alegeri legislative pentru a-l înlătura pe fostul prim-ministru Najib Razak, implicat într-un vast scandal financiar ce zdruncină Malaezia din 2015.

Citește și: CUTREMUR puternic în Papua Noua Guinee

Coaliţia de opoziţie condusă de Mahathir şi susţinută de Anwar a obţinut victoria în alegerile din 9 mai împotriva Barisan Nasional (Frontul Naţional, BN), coaliţia ce conducea fosta colonie britanică de la independenţa sa în 1957. Mahathir Mohamad – redevenit premier la 92 de ani – a promis, în eventualitatea victoriei în alegerile legislative, să îi cedeze locul lui Anwar, odată ce acesta iese din închisoare.