DISTRIBUIȚI
AP

Fostul spion evreu american Jonathan Pollard, aflat în centrul unui diferend între SUA şi Israel, şi-a încheiat vineri pedeapsa şi este liber să părăsească teritoriul american, a anunţat vineri Departamentul Justiţiei, transmite AFP, scrie agerpres.

Acest fost analist al Forţelor navale americane a fost arestat în 1985 pentru spionaj în favoarea statului evreu. În plin Război Rece, scandalul a condus la o criză între SUA şi Israel, care s-a încheiat după promisiunea statului evreu de a pune capăt tuturor activităţilor de spionaj ale lui Pollard pe teritoriul american.


Citește și : Donald Trump Jr, diagnosticat cu COVID-19

Jonathan Pollard (66 de ani), care a pledat vinovat, a fost condamnat în 1987 la închisoare pe viaţă.

După 30 de ani de detenţie, în noiembrie 2015, el a fost eliberat condiţionat şi plasat în arest la domiciliu, cu obligaţia de a purta o brăţară electronică şi de a nu părăsi teritoriul SUA timp de cinci ani.

La finalul acestei perioade, Comisia pentru eliberări condiţionate, agenţie din cadrul Departamentului Justiţiei american, ar fi putut prelungi situaţia. Într-un comunicat, această comisie a explicat că a examinat dosarul lui Pollard şi ”consideră că nimic nu indică faptul că el ar risca să încalce legea”. Ea a ”ordonat ridicarea condiţiilor impuse la eliberarea” lui din închisoare.

Citește și : Ungaria ar putea primi din China un milion de doze de vaccin împotriva coronavirusului

Pollard şi-a exprimat constant dorinţa de a se instala în Israel, a cărei naţionalitate a obţinut-o în 1995 şi unde este considerat un erou naţional de către o parte a populaţiei.