DISTRIBUIȚI
YouTube

Fostul şef al serviciului danez de informaţii (PET), Jakob Scharf, a fost condamnat vineri la patru luni de închisoare cu executare pentru trădarea secretului profesional într-o carte de memorii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Instanţa a stabilit că, în 24 de locuri din carte, Scharf a divulgat în mod conştient informaţii confidenţiale, mai ales despre operaţiuni ale serviciului şi despre metodele acestuia de lucru.


Citește și : Germania: Sute de persoane au fost evacuate dintr-un tren din cauza unei ameninţări cu bombă

Judecătorii au considerat că circumstanţele sunt agravante întrucât dezvăluirile au fost făcute în scop comercial.

Cartea, intitulată ‘Şapte ani la PET – epoca lui Jakob Scharf’, divulgă de asemenea detalii despre diferite dosare de terorism şi legăturile cu servicii de informaţii ale unor alte state.

Ea a fost scrisă de un colaborator al Politiken, cotidian de referinţă în Danemarca, care l-a publicat în paginile sale în octombrie 2016 pentru a protesta împotriva cenzurii, după interdicţia de punere în vânzare ordonată de justiţie.

Redactorul-şef al cotidianului a fost condamnat, la 18 ianuarie, la o amendă de 50.000 de coroane daneze (6.700 de euro) pentru încălcarea interdicţiei.

Citește și : Putin nu a discutat cu Maduro despre un posibil sprijin militar sau financiar al Rusiei pentru Venezuela (Kremlin)

Jakob Scharf, în vârstă de 52 de ani, s-a aflat la conducerea PET între 2007 şi 2013, într-o perioadă în care Danemarca a fost ţinta unui atentat în urma publicării unor caricaturi ale profetului Mahomed.