DISTRIBUIȚI
Reuters

Fostul director al FBI James Comey a admis duminică că poliţia federală a comis „grave neglijenţe” la începutul anchetei asupra ingerinţei Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, notează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele SUA Donald Trump, care l-a concediat brusc pe acest responsabil în 2017, a sugerat imediat că ar putea fi condamnat la o pedeapsă de „mai mulţi ani” de închisoare.


Citește și: Exigențele Phenianului sunt OSTILE și NEPOTRIVITE

James Comey a apărat constant FBI contra atacurilor preşedintelui Statelor Unite.

Duminică, el a recunoscut însă că un consilier pe probleme de politică externă din echipa de campanie a candidatului Trump în 2016, Carter Page – pus rapid sub acuzare în ancheta deschisă de poliţia federală privind ingerinţa rusă -, a fost tratat mod incorect.

Într-un interviu acordat canalului Fox News, James Comey a afirmat că mandatul FBI pentru supravegherea acestuia, pe care el l-a semnat, conţinea „erori semnificative”.

„Au fost grave neglijenţe, 17 lucruri ar fi trebuit să existe în mandate ori cel puţin să fie amintite sau calificate diferit”, a declarat el.

Aceste erori au fost detaliate într-un raport al inspectorului general al Departamentului Justiţiei dat publicităţii la 9 decembrie. Acest document a respins orice părtinire politică din partea FBI în deschiderea anchetei, dar a subliniat „erorile şi omisiunile” comise de unii agenţi atunci când au solicitat justiţiei undă verde pentru a supraveghea convorbirile telefonice ale lui Carter Page.

Citește și: Nicolas Maduro acuză un diplomat american de COMPLOT

„Deci acum Comey recunoaşte că a greşit. Face asta numai pentru că a fost prins cu mâţa-n sac”, a comentat preşedintele american pe Twitter.

„Care sunt consecinţele pentru acest comportament ilegal? Ar putea fi mai mulţi ani de închisoare?, a adăugat Donald Trump, îndemnându-l pe fostul director al FBI „să îşi ceară scuze”.