DISTRIBUIȚI
Korea Times

Un fost şef al Curţii Supreme din Coreea de Sud, suspectat de ingerinţă în unele procese cu scopul de a se bucura de favoarea preşedintei sud-coreene destituite între timp, Park Geun-hye, a fost arestat şi plasat în detenţie, informează joi presa locală, potrivit agerpres.

Yang Sunt-tae, 71 de ani, a prezidat Curtea Supremă timp de şase ani, înainte de a se pensiona în 2017.


Citește și: Atac armat în SUA! Cel puțin cinci oameni au fost omorâți – FOTO

Clasa politică sud-coreeană are de obicei probleme cu justiţia. Toţi foştii preşedinţi încă în viaţă sunt fie în închisoare, fie în stare de arest.

Dar este pentru prima oară când un judecător de nivel înalt este arestat. Cazul provoacă îngrijorări cu privire la separarea puterilor în stat şi la independenţa justiţiei în Coreea de Sud, care a fost o dictatură militară până în anii 1980.

Yang, care încerca să creeze o nouă Curte de Apel pentru a descărca Curtea Supremă de dosarele cel mai puţin importante, este acuzat că s-ar fi amestecat în derularea anumitor procese pentru a câştiga bunăvoinţa dnei Park pe vremea când ea era şefă a statului.

El ar fi încercat astfel să tergiverseze anchetarea plângerilor unor persoane constrânse să lucreze pentru întreprinderi japoneze în timpul războiului, într-un moment în care dna Park voia să amelioreze relaţiile Seulului cu Tokyo.

Potrivit presei sud-coreene, dosarul parchetului conţine 260 de pagini. Fostul magistrat este acuzat în special de abuz de putere.

Citeşte şi: Diplomaţii americani au primit ordine să nu părăsească Venezuela. Washingtonul NU mai recunoaşte autoritatea lui Maduro

Fostul şef al Curţii Supreme dezminte toate aceste acuzaţii, cerând opiniei publice „să aibă încredere în judecători”.

Tribunalul districtului central din Seul a eliberat mandatul de arestare, cerut de Parchet, la capătul unei îndelungate audieri. Fostul judecător a fost plasat imediat în arest, potrivit agenţiei de presă Yonhap.

Suspiciunile împotriva magistratului au început să iasă la iveală după destituirea în martie 2017 a dnei Park într-un vast scandal de corupţie. În august, ea a fost condamnată în apel la 25 de ani de detenţie pentru corupţie şi abuz de putere.