DISTRIBUIȚI
ABC

Fostul şef al antiterorismului britanic, Mark Rowley, a fost numit vineri la conducerea Scotland Yard, poliţia londoneză, cu misiunea de a reconstrui încrederea opiniei publice după o serie de scandaluri, transmite AFP, potrivit agerpres.

Mark Rowley s-a angajat să ‘întreprindă reformarea menţinerii ordinii prin consens’, noţiune dragă poliţiei britanice în raporturile sale cu populaţia, ‘care a fost atât de greu lezată în ultimii ani’, se spune în comunicatul ce anunţă numirea sa în funcţie.


Citește și : Peskov: Potenţialul Rusiei este atât de mare încât doar o mică parte din el este folosit în Ucraina

Cei în jur de 43.000 de angajaţi ai Scotland Yard răspund de siguranţa unei metropole cu peste 8 milioane de locuitori.

Fosta şefă a Scotland Yard, Cressida Dick, a fost constrânsă să demisioneze după o serie de scandaluri de răsunet, printre care cel legat de răpirea, violarea şi uciderea londonezei Sarah Everard, în martie 2021, de către unul din poliţiştii acestei prime forţe a ţării.

Cazul a şocat profund, iar Scotland Yard a fost acuzat că ignorase semnalele de alarmă privind comportamentul ucigaşului.

Poliţia londoneză a mai fost criticată şi pentru intervenţia în forţă pentru a dispersa o adunare în memoria victimei.

Cressida Dick a fost constrânsă să demisioneze în februarie de către primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, după publicarea unui raport ce denunţa comportamente rasiste, misogine şi discriminatoare în poliţie.

Acumularea de disfuncţionalităţi scoase la lumină a condus la sfârşitul lunii iunie ca poliţia să fie plasată sub procedură de supraveghere de către organismul responsabil cu evaluarea eficacităţii forţelor de ordine.

Ministrul de interne Priti Patel a salutat alegerea lui Mark Rowley, un poliţist ‘cu o experienţă excepţională’, amintind mai ales rolul acestuia la conducerea antiterorismului după atentatele din 2017, soldate cu 36 de morţi.

‘Reconstruirea încrederii publice şi reducerea delincvenţei trebuie să fie priorităţile sale’, a adăugat ea.

Citește și : Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat în timpul unui miting

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că îl va ‘sprijini’ pe Rowley ‘în aceste promisiuni de a reconstrui încrederea şi a realiza reforme urgente’.

Rowley are 57 de ani şi carieră de trei decenii în poliţie. În 2011 s-a alăturat poliţiei londoneze, unde între 2014 şi 2018 a condus serviciul antiterorist. În 2018 s-a angajat în mediul privat, în domeniul securităţii în tehnologie, concentrându-se mai ales pe lupta contra rasismului şi a extremismului online.