DISTRIBUIȚI
Famous Biographies

Fostul rege Juan Carlos al Spaniei le-a comunicat prietenilor că a plecat în exil doar temporar, susţine presa spaniolă preluată de Reuters, potrivit agerpres.

‘Nu sunt în vacanţă şi nu părăsesc Spania. Este doar o paranteză’, le-a scris el într-un mesaj, potrivit ziarului La Vanguardia.


Citește și: Trump ȘTIE ce a fost în Beirut: ‘Seamănă cu un atentat teribil. A fost un fel de bombă!’

Acuzat de corupţie, Juan Carlos a decis să plece din ţară pentru a evita să îi creeze probleme fiului său, actualul rege Felipe al VI-lea, a comunicat luni Casa Regală a Spaniei.

Anunţul a fost urmat de speculaţii privind locul unde se află în prezent fostul suveran în vârstă de 82 de ani. La Vanguardia şi ABC susţineau marţi că el a ajuns în Republica Dominicană, via Portugalia, şi este oaspetele unei familii bogate. Cotidianul El Pais, care scrie la rândul său că Juan Carlos şi-a informat prietenii că nu va rămâne în exil, adaugă că ‘alţii, în guvern, cred că nu va fi chiar atât de uşor’. Aceeaşi publicaţie, precum şi El Confidencial afirmă că regele emerit – titlu pe care şi l-a păstrat – se află încă în Portugalia. Autorităţile dominicane au declarat agenţiei Reuters că el a fost ultima dată în vizită în insula din Caraibe în perioada 28 februarie – 2 martie şi că nu au informaţii despre o eventuală sosire.

Juan Carlos a fost încoronat în 1975, după moartea generalului Francisco Franco, şi a fost respectat pentru contribuţia la revenirea Spaniei la democraţie, după dictatură. Imaginea fostului rege a fost însă afectată în ultima vreme de scandaluri. Procurori din Elveţia şi Spania anchetează de câteva luni posibila luare de mită pentru un contract de construcţii feroviare; fostul rege nu este oficial suspect, dar detalii din anchetă au ajuns la presă. În iulie 2018 au fost publicate înregistrări în care o fostă amantă a lui Juan Carlos, Corinna Larsen (cunoscută şi sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein, cetăţeană germană), afirma că acesta a încasat un comision de circa 100 milioane de dolari, sumă vărsată în secret de către Arabia Saudită într-un cont din Elveţia.

Vezi și: Exploziile din Beirut au transformat orașul într-o ruină (FOTO/VIDEO)

Ştirile despre fostul rege sunt în continuare foarte urmărite în Spania. Pe o petiţie pentru schimbarea numelui Universităţii Juan Carlos din Madrid s-au strâns peste 39.000 de semnături. ‘Cazurile de corupţie din jurul familiei regale continuă să apară, subminând imaginea unei monarhii care ne-a fost prezentată drept ‘salutară’ şi ‘modestă”, arată documentul.

Un purtător de cuvânt al Palatului Regal şi avocatul lui Juan Carlos au refuzat să comenteze ştirile contradictorii despre locul unde se află acesta.