DISTRIBUIȚI
Lexo.al

Fostul procuror general al Albaniei, cândva unul dintre cei mai influenţi oameni din ţara sa, a fost arestat în Italia după ce a fost condamnat la Tirana pentru disimularea originilor ilicite a unor venituri, a anunţat luni poliţia, informează AFP, potrivit agerpres.

Adriatik Llalla a fost condamnat în luna mai de un tribunal albanez la doi ani de închisoare, însă a fugit după confirmarea pedepsei sale în apel, în luna noiembrie.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Indonezia (VIDEO) – Black News

Fostul procuror general, 52 de ani, a fost arestat în Italia în baza unui mandat internaţional emis la solicitarea Tiranei, care cere extrădarea lui, potrivit unui comunicat al poliţei italiene difuzat de mass-media albaneze.

Fostul şef al Parchetului albanez este cel mai înalt responsabil condamnat de Tribunalul special însărcinat cu dosare de corupţie şi de crimă organizată, înfiinţat în 2019 în cadrul unei reforme a justiţiei cerută de Uniunea Europeană (UE).

Adriatik Llalla, care a exercitat timp de cinci ani funcţia de procuror general şi, cu acel titlu, era unul dintre cei mai puternici oameni din Albania, a demisionat în 2017. Un an mai târziu, justiţia i-a plasat bunurile sub sechestru, inclusiv un apartament în Durres, pe coasta Mării Adriatice, şi peste două hectare de terenuri de o valoare totală de peste un milion de euro.

Potrivit tribunalului, Adriatik Llalla nu a putut justifica provenienţa bunurilor sale şi nici cheltuielile familiei sale în timpul călătoriilor lor în SUA şi în Germania.

Din cauza suspiciunilor asupra implicării sale în afaceri de corupţie, fostul procuror general este vizat din 2018 de o interdicţie de intrare pe teritoriul SUA, la fel şi soţia şi cei doi copii ai săi.

Citeşte şi: LISTA ROŞIE va fi eliminată după doar două săptămâni – Black News

Bruxellesul a făcut din lupta împotriva corupţiei o condiţie importantă pentru o viitoare aderare a Albaniei la UE.
Flagelul corupţiei afectează în special sectorul judiciar.

De la începutul reformării justiţiei în Albania, în 2016, veniturile şi CV-ul magistraţilor au început să fie minuţios cercetate, iar până la ora actuală mai mult de un sfert dintre 800 de judecători ai acestei ţări au fost destituiţi sau au preferat să demisioneze.