DISTRIBUIȚI
Alejandro Toledo Manrique, 72, of Los Altos, a former president of Peru and occasional visiting scholar at Stanford University, was arrested Mar. 17, 2019 on suspicion of public intoxication at a restaurant near Menlo Park, authorities said. (San Mateo Co. Sheriff's Office)

Fostul preşedinte peruan Alejandro Toledo (2001-2006), acuzat de corupţie în scandalul Odebrecht, a fost arestat marţi în SUA, în urma cererii de extrădare formulate de autorităţile de la Lima, a anunţat procuratura peruană, transmit AFP şi dpa,  potrivit agerpres.

‘Ministerul Public, prin Unitatea de cooperare judiciară internaţională, anunţă că fostul preşedinte Alejandro Toledo Manrique a fost arestat în această dimineaţă în Statele Unite în vederea unei extrădări’, a comunicat parchetul pe Twitter.


Citeşte şi: Racheta descoperită în Italia a fost la un moment dat vândută de Qatar

Toledo a compărut în faţa unui judecător american în cadrul procedurii de extrădare, a indicat procuratura. O nouă audiere este programată vineri.

Fostul preşedinte era dat în urmărire din 2017, când justiţia peruană a dispus arestarea sa preventivă pentru 18 luni.

În mai 2018, Peru a transmis SUA o cerere de extrădare vizându-l pe Alejandro Toledo Manrique, în vârstă de 73 de ani, suspectat că ar fi primit mită 20 milioane de dolari din partea grupului brazilian Odebrecht. Acesta se află în centrul unui uriaş scandal de corupţie care a implicat zeci de responsabili de rang înalt din America Latină, acuzaţi că au primit mită în schimbul acordării preferenţiale de contracte de lucrări publice.

Alejandro Toledo este suspectat că a primit mită între 20 şi 31 milioane de dolari, potrivit agenţiei de presă Andina.

Toledo neagă acuzaţiile, pe care le consideră motivate politic.

Alţi trei foşti şefi ai statului peruan sunt de asemenea suspectaţi de înţelegeri frauduloase cu Odebrecht. Grupul brazilian a recunoscut că a dat mită 29 milioane de dolari unor oficiali peruani pe durata a trei preşedinţii, între 2005 şi 2014.

Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor îl acuză pe Trump de rasism

Pedro Pablo Kuczynski, preşedinte între 2016-2018, se află în arest preventiv pentru acuzaţii de corupţie.

Alan Garcia, preşedinte al statului Peru între 1985-1990 şi 2006-2011, s-a sinucis pe 17 aprilie după ce poliţia s-a prezentat la domiciliul său din Lima pentru a-l aresta în legătură cu o anchetă de corupţie legată tot de concernul brazilian.

Un alt fost preşedinte peruan, Ollanta Humala (2011-2016), aşteaptă să fie judecat.