DISTRIBUIȚI
Jurnal de Chișinău

Autorităţile ucrainene l-au informat oficial marţi pe fostul preşedinte ucrainean Mihail Saakaşvili că este acuzat de trecerea ilegală a frontierei, informează Xinhua. Un document în acest sens i-a fost înmânat la Lvov. 

Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a precizat că este vorba de o infracţiune care poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, adaugă DPA.


Saakaşvili s-a întâlnit cu oficiali ai poliţiei şi grănicerilor lângă hotelul de lux Leopolis din Lvov, unde s-a cazat după ce a intrat în Ucraina duminică. Susţinătorii săi au forţat un cordon de militari şi l-au tras pe teritoriul ucrainean. Anterior, autorităţile de la Kiev îi interziseseră să intre în ţară, din Polonia, cu un autobuz, apoi cu trenul.

Fost preşedinte al Georgiei din 2008 până în 2013 şi guvernator al provinciei ucrainene Odesa din mai 2015 până în noiembrie 2016, Saakaşvili este în prezent apatrid. Ţara sa de origine i-a retras prima cetăţenia, iar în iulie anul acesta Ucraina a luat o măsură similară. El demisionase din funcţia de guvernator şi îl acuzase pe preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, că îşi jefuieşte poporul.