DISTRIBUIȚI
unian

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost de acord vineri seara să pună capăt unei greve a foamei în închisoare, în care se afla de 50 de zile şi care a stârnit tensiuni politice în Georgia şi a determinat Statele Unite să îşi manifeste îngrijorarea, informează Reuters, potrivit agerpres

Mihail Saakaşvili a fost de acord să pună capăt protestului după ce autorităţile s-au oferit să îl mute într-un spital militar din spitalul închisorii unde un comisar independent pentru drepturile omului a spus că politicianul a fost abuzat de colegii deţinuţi şi unde nu a primit un tratament medical adecvat.


Citește și : Fostul preşedinte brazilian Lula da Silva a fost primit premierul spaniol

În imaginile video realizate de Reuters se poate vedea cum un convoi de automobile, din care făceau parte şi două ambulanţe, a părăsit vineri seara închisoarea din Tbilisi îndreptându-se spre spitalul militar din oraşul Gori.

Într-o declaraţie citată de serviciul de ştiri Sputnik Georgia, fostul preşedinte georgian a declarat că va reîncepe să se hrănească după transferul la spital, dar că nu va accepta niciodată „detenţia sa ilegală”.

Saakaşvili (53 de ani) a fost arestat pe 1 octombrie după ce s-a întors din exil pentru a strânge opoziţia în jurul său înaintea alegerilor locale. El riscă şase ani de închisoare după ce a fost condamnat în lipsă, în 2018, pentru abuz în serviciu în timpul exercitării mandatului de preşedinte (2004-2013), acuzaţii pe care le respinge ca fiind motivate politic.

Citește și : Zeci de pasageri au profitat de escala făcută la Barcelona pentru a cere AZIL în Spania

Situaţia sa a scos în stradă mii de susţinători în ultimele săptămâni.

Preşedintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că Saakaşvili nu va fi graţiat.

Statele Unite au cerut joi autorităţilor georgiene să îl trateze „echitabil şi cu demnitate” pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili şi au precizat că urmăresc îndeaproape situaţia sa.