DISTRIBUIȚI
afp

Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost ARESTAT. Poliţia investighează implicarea acestuia în finanţarea frauduloasă a campaniei sale electorale la alegerile prezidenţiale. Potrivit Reuters, Sarkozy a beneficiat de un important sprijin financiar din partea Libiei, în alegerile din 2007.

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost reţinut marţi într-un caz referitor la finanţarea ilegală a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007, pe care le-a câştigat, transmite cotidianul Le Monde, conform agerpres.


Sarkozy se află în prezent în arestul poliţiei judiciare din Nanterre (în apropiere de Paris), unde este audiat.

Citeşte şi: Acţiunile Facebook au înregistrat luni cea mai mare cădere din 2015, sub presiunea cazului legat de Cambridge Analytica

Potrivit Le Monde, este pentru prima dată când fostul şef al statului francez este audiat de la deschiderea unei anchete judiciare în acest dosar, în aprilie 2013. Sarkozy poate fi reţinut pentru cel mult 48 de ore şi ar putea fi prezentat judecătorilor care vor decide plasarea sau nu în arest preventiv.

De la publicarea, în mai 2012 pe site-ul Mediapart, a unui document libian care evoca finanţarea campanie lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia al lui Muammar Ghadafi, investigaţiile magistraţilor au avansat considerabil, amplificând suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007 a fostului preşedinte francez.

În noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.

Un fost ministru şi colaborator apropiat al lui Sarkozy, Brice Hortefeux, este şi el audiat marţi de poliţie în legătură cu ancheta privind finanţarea din Libia.

Până în prezent, Sarkozy a respins toate acuzaţiile de finanţare ilicită a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007, acuzaţii pe care le-a calificat drept ‘groteşti’.

Sarkozy urmează să compară în faţa instanţei şi într-un alt caz, cel referitor la finanţarea campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale franceze din 2012, când a fost învins de către Francois Hollande.