DISTRIBUIȚI
Trendolizer

Fostul preşedinte columbian Alvaro Uribe, suspectat de tentativă de corupere de martori contra unui oponent politic, a fost îndelung interogat marţi la Curtea Supremă, care urmează să decidă acum dacă îl va judeca sau nu pe ex-liderul de la Bogota, transmite AFP, potrivit agerpres.

Este pentru prima dată când un fost şef al statului columbian trebuie să răspundă în faţa celei mai înalte instanţe din ţară.


Interogatoriul lui Uribe, 67 de ani, derulat cu uşile închise şi fără înregistrare, a durat şapte ore.

Citește și : Elizabeth Warren l-a depăşit pe Joe Biden în cursa pentru primarele democrate

Verdictul Curţii Supreme ar putea fi dat peste mai multe zile. În cazul unui proces, fostul lider riscă o pedeapsă de opt ani de închisoare. El ar putea fi de asemenea plasat în arest preventiv.

La ieşirea de la audiere, Uribe s-a arătat afectat că a fost nevoie să compară în faţa instanţei şi a deplâns faptul că este acuzat, „contra oricărei logici, de manipulare a martorilor”.

„N-am pronunţat vreodată un cuvânt care să încalce legea”, a declarat el presei locale, înainte de audiere.

Cazul a început în 2012, după ce fostul lider de dreapta a depus o plângere contra senatorului de stânga Ivan Cepeda pentru un presupus complot bazat, potrivit lui, pe mărturii false.

Dar plângerea s-a întors împotriva reclamantului, justiţia deschizând o anchetă pentru corupere de martori nu contra lui Ivan Cepeda, ci contra lui Alvaro Uribe.

Fostul şef de stat (2002-2010), actual senator, lider al partidului la putere (Centro Democratico) şi mentor al preşedintelui în funcţie, Ivan Duque, a venit marţi dimineaţa înconjurat de un masiv dispozitiv de securitate. El este totodată vizat de alte anchete pentru presupuse infracţiuni.

Duque şi-a exprimat marţi susţinerea: „Îl rezum pe Alvaro Uribe Velez la un cuvânt: onorabilitate”.

Fermitatea lui Alvaro Uribe contra gherilelor de extremă stânga este în egală măsură apreciată şi criticată de către columbieni.

Susţinători şi opozanţi s-au adunat în faţa clădirii de la primele ore ale dimineţii.

Citește și : Noi incidente au izbucnit în apropierea Parlamentului din Ecuador

„Nicio presiune, manifestaţie sau protest public nu va influenţa deciziile pe care magistraţii sunt obligaţi să le ia”, a atenţionat Alvaro Fernando Garcia, preşedintele Curţii Supreme.

Dată fiind statura politică a fostului preşedinte, audierea lui, notează AFP, capătă o importanţă deosebită în Columbia cu câteva zile înainte de alegerile locale din 27 octombrie. În acea zi, columbienii urmează să fie chemaţi la urne pentru a-şi alege viitorii primari şi guvernatori.