DISTRIBUIȚI
Chile Today

Curtea de Apel din Santiago de Chile a decis că decesul din 1982 al fostului preşedinte chilian Eduardo Frei Montalva, care s-a opus dictaturii lui Augusto Pinochet, nu a fost un asasinat prin otrăvire şi i-a achitat pe cei şase coacuzaţi condamnaţi în primă instanţă în 2019, informează AFP, potrivit agerpres

Tribunalul a estimat că faptele nu permit să fie stabilit că decesul fostului preşedinte (1964-1970), survenit într-o clinică din Santiago în plină dictatură militară (1973-1990), „este imputabil unei acţiuni intenţionate sau unei neglijenţe a uneia sau mai multor persoane terţe”.


Citește și : O furtună puternică A MĂTURAT coasta de sud-est a Africii! 12 oameni au murit!

Potrivit tribunalului, „moartea lui Eduardo Frei Montalva poate fi explicată în mod rezonabil printr-o succesiune de evenimente care au început cu o primă operaţie pe 18 noiembrie 1981 şi diferitele probleme” medicale care au decurs de aici.

Frei Montalva a decedat la 22 ianuarie 1982, la 71 de ani, în urma unei infecţii generalizate, în clinica privată Santa Maria, unde fusese spitalizat pentru o hernie.

În primă instanţă justiţia chiliană a decis că moartea acestei personalităţi marcante a opoziţiei împotriva lui Pinochet fusese ordonată de dictatură, într-o perioadă în care regimul începuse să se confrunte, la începutul anilor 1980, cu primele manifestaţii de nemulţumire socială.

Potrivit anchetei, decesul lui Eduardo Frei ar fi fost cauzat de infectarea cu substanţe toxice, iar cei şase coacuzaţi, foşti agenţi ai regimului dictatorial urmăriţi penal pentru „otrăvire”‘, au fost condamnaţi la pedepse situate între 3 şi 10 ani de închisoare. Această decizie, ce încheia 15 ani de investigaţii în timpul cărora trupul fostului preşedinte a fost exhumat de două ori, a fost calificată drept „istorică” de avocaţii familiei.

Pedeapsa cea mai gravă a fost dată la acea dată medicului Patricio Silva Garin, declarat vinovat pentru administrarea otrăvii lui Eduardo Frei Montalva. Acelaşi medic l-a tratat pe Pablo Neruda, poetul laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură, decedat la aceeaşi clinică pe 23 septembrie 1973, la 12 zile după puciul generalului Pinochet împotriva preşedintelui socialist Salvador Allende.

Citește și : Moderna AMÂNĂ un transport de vaccin în Polonia

În 2017, experţi internaţionali au conchis în unanimitate că Pablo Neruda nu a murit din cauza unui cancer de prostată, după cum este scris în certificatul său de deces emis de junta militară, însă ei nu au fost în măsură să afirme că poetul chilian a fost otrăvit.

Dictatura lui Augusto Pinochet a făcut circa 3.200 de morţi şi peste 38.000 de persoane au fost torturate, potrivit cifrelor oficiale.