DISTRIBUIȚI

Fostul preşedinte Fernando Henrique Cardoso le-a cerut joi brazilienilor să voteze „pentru democraţie” la alegerile prezidenţiale din octombrie, îndemnându-i implicit să nu voteze pentru şeful statului în exerciţiu, Jair Bolsonaro, ci pentru fostul preşedinte Lula da Silva, fără a-i cita pe niciunul dintre ei, scrie AFP, potrivit agerpres.

„Îi rog pe alegători să voteze pentru persoana care este angajată în lupta împotriva sărăciei şi inegalităţii (…), pentru păstrarea patrimoniului nostru de mediu şi pentru întărirea instituţiilor noastre”, a spus Cardoso într-o notă intitulată „vot pro-democraţie” şi postată pe Twitter.


Citeşte şi: Palestinienii se opun relocării ambasadei britanice în Israel – Black News

Fostul preşedinte de centru-dreapta (1995-2002), care, la 91 de ani, rămâne o figură ascultată, a lansat astfel un atac abia voalat împotriva actualului preşedinte de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, care a pus sub semnul întrebării instituţiile şi fiabilitatea sistemului de urne electronice, alimentând temerile că nu va recunoaşte rezultatul în cazul unei înfrângeri.

Luiz Inacio Lula da Silva, rivalul lui Bolsonaro, îl devansează pe preşedintele în exerciţiu cu 45% din intenţiile de vot faţă de 33%, potrivit ultimului sondaj Datafolha. Fostul preşedinte de stânga (2003-2010) încearcă să formeze un front larg în „apărarea democraţiei”.

Oficial, Partidul Social Democraţiei Braziliene (PSDB) – al cărui preşedinte de onoare este Cardoso – susţine candidatura senatoarei centriste Simone Tebet, pe locul patru în sondaje, dar cu mult în urmă, cu 5% din intenţiile de vot.

Lula da Silva ar dori să evite un al doilea tur împotriva lui Bolsonaro şi a lansat un apel la „vot util” în primul tur pe 2 octombrie, dar potrivit sondajelor scenariul cel mai probabil rămâne o întoarcere la urne pe 30 octombrie.

Citește și: 38 de migranţi au fost SALVAŢI din Marea Neagră – Black News

Săptămâna aceasta, Lula da Silva s-a întâlnit cu opt foşti candidaţi la prezidenţiale, inclusiv fostul său ministru al mediului Marina Silva, care a părăsit guvernul în 2008, dar s-a alăturat taberei candidatului Partidului Muncitorilor (PT) în speranţa înfrângerii lui Bolsonaro.

Miercuri, mai mulţi politicieni şi intelectuali de stânga din America Latină au publicat o scrisoare în care îi cer candidatului de centru stânga Ciro Gomes, aflat în prezent pe locul trei cu 8% din intenţiile de vot, să se retragă din cursă pentru a facilita victoria lui Lula da Silva.